27.03.2014 22:35

Schöne beslist knotsgek bekerduel in Amsterdams voordeel

De Deen schiet met een rake vrije trap Ajax naar de finale van de KNVB beker. (27-03-2014)
De Deen schiet met een rake vrije trap Ajax naar de finale van de KNVB beker. (27-03-2014)

Ajax is in de bekerfinale de tegenstander van PEC Zwolle. Dat is donderdagavond duidelijk geworden. In een onderling duel met AZ trok Ajax door een vrije trap van Lasse Schöne aan het langste eind: 1-0. Het was een wedstrijd die alles in zich had wat een bekerduel moet hebben. Zo miste Aron Jóhannsson een strafschop en eindigde beide ploegen de wedstrijd met tien man.

Het balbezit was in de openingsfase voornamelijk voor AZ. De thuisploeg wist dat niet om te zetten in mogelijkheden. Ajax stond geconcentreerd en scherp te verdedigen. Na een kwartier begonnen de Amsterdammers zich meer met het spel te bemoeien. Het wist enkele malen in de buurt van het strafschopgebied van AZ te komen. De eerste kans van de wedstrijd kwam van de rechtervoet van Lasse Schöne. Hij leek de combinatie met Davy Klaassen aan te gaan, maar besloot verrassend weg te draaien. Zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied vloog rakelings over het doel van Esteban.

Vervolgens had Daley Blind het openingsdoelpunt voor het binnenschieten. Dankzij een fraaie steekpass van Schöne stond de middenvelder oog-in-oog met Esteban. Hij omspeelde de doelman, maar die wist met een uiterste inspanning een tegendoelpunt te voorkomen. Vervolgens brak de cruciale 33e minuut van de wedstrijd aan. Joël Veltman kreeg in korte tijd twee keer een gele kaart en moest inrukken. Eerst legde hij onreglementair Roy Beerens neer en in de vrije trap die daaruit volgde, trok de centrale man licht aan de arm van Rasmus Elm. Met zijn tweede actie veroorzaakte Veltman zelfs een strafschop. Aron Jóhannsson besloot achter de bal te gaan staan, maar miste voor de tweede keer in één week vanaf elf meter. Voor Kenneth Vermeer was het zijn zesde strafschop op rij die hij wist te keren. Het lukte AZ niet om voor rust de overtalsituatie te benutten.

Net op het moment dat het AZ-publiek zich dacht op te maken voor een leuke tweede helft stond het alweer tien tegen tien. Mattias Jóhansson tikte Lesley de Sa licht op de hak en moest van arbiter Pol van Boekel met een tweede gele kaart van het veld. Uit de vrije trap die daaruit volgde bracht Schöne de gasten uit Amsterdam op voorsprong. Esteban stond te kijken hoe het leder in de linkerbovenhoek verdween. AZ voerde daarna direct de druk op, maar wist tot een kwartier voor tijd niets af te dwingen.

AZ begon de slotfase met een goed schot van invaller Jóhann Berg Gudmundsson. Nadat Beerens de bal halfhoog op de rand van de zestien had teruggelegd, volleerde Gudmundsson de bal kundig richting de goal. Vermeer hield met een katachtig reflex zijn doel schoon en zag vlak daarna Elm van dichtbij een corner naast koppen. Uiteindelijk bleek AZ niet meer bij machte om het Ajax lastig te maken. Dankzij de zege is Ajax door naar de bekerfinale en treft het daar PEC Zwolle. De Zwollenaren wonen woensdagavond met 2-1 van NEC Nijmegen. 

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner