11.05.2014 18:26

Waalwijk eindstation voor De Graafschap

Evander Sno (l.) is één van de sterkste middenvelders op de Nederlandse velden en hij houdt hier Edwin Linssen (r.) van zich af. (11-05-2014)
Evander Sno (l.) is één van de sterkste middenvelders op de Nederlandse velden en hij houdt hier Edwin Linssen (r.) van zich af. (11-05-2014)

RKC Waalwijk is een stap dichter bij lijfsbehoud. Na een 1-0 zege bij De Graafschap voldeed 1-1 in eigen huis om zich te verzekeren van de laatste ronde van de play-offs. De Doetinchemmers kwamen op voorsprong, maar wisten een razendsnel tegendoelpunt niet te voorkomen. De Graafschap kan zich met een opgeheven hoofd gaan richten op een nieuw seizoen in de Jupiler League.

De wedstrijd was in het begin een kopie van het heenduel. De Graafschap met het meeste balbezit en de aanvallende intenties, terwijl RKC Waalwijk loerde op een snelle uitbraak. In een vrij leeg Mandemakers Stadion, waar seizoenkaarthouders niet gebruik maakten van de mogelijkheid om gratis de wedstrijd te bekijken, begonnen de Superboeren scherp aan de wedstrijd. Vincent Vermeij had het openingsdoelpunt op zijn schoen liggen. De jonge aanvaller stond oog-in-oog met doelman Arjan van Dijk. Verweij stuitte op de goalie, waarna hij uit de draai een nieuwe poging waagde. Ditmaal lukte het Van Dijk met een uiterste inspanning om de bal onder de lat weg te tikken.

RKC meldde zich in het eerste half uur slechts sporadisch op de speelhelft van De Graafschap. Nadat de Doetinchemmers scherp waren begonnen, lukte het RKC toch om meer controle over de wedstrijd te krijgen. De Graafschap werd gedwongen om verder in te zakken, waardoor het aanvallend maar weinig wist te brengen. RKC was via Robert Braber dicht bij een doelpunt. De aanvaller draaide zich knap vrij, maar schoot recht in de handen van goalie Theo Zwarthoed. Damiano Schet creëerde voor zichzelf een mogelijkheid. Schet was te onrustig in de afwerking en zag zijn poging over het doel verdwijnen. Doordat RKC controle kreeg over het duel stond tijdens de theepauze de brilstand op het scorebord.

De thuisploeg bleef aan het begin van de tweede helft de controle houden, waardoor het een eenvoudig duel voor RKC leek te gaan worden. Dean Koolhof brak de wedstrijd vervolgens open door een lange bal van Edwin Linssen hard via de onderkant van de lat in het doel te schieten. Op het moment dat het uitvak de goal nog aan het vieren was sloeg invaller Jean-David Beauguel aan de andere kant toe. Hij tikte een voorzet van Romeo Castelen binnen en zorgde daarmee dat het publiek wat rustiger ging zitten.  

RKC was na de gelijkmaker de bovenliggende partij, maar onder meer Castelen liet het na om de wedstrijd op slot te gooien. Castelen ontdeed zich weliswaar van zijn tegenstander, maar stuitte op de uitkomende Zwarthoed. Graafschap-trainer Jan Vreman ging in de slotfase voor de overwinning door aanvallend te wisselen. Het mocht niet baten, waardoor RKC de enige eredivisieclub in de play-offs is die nog voor lijfsbehoud vecht.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner