21.05.2014 20:54

Oranje -17 verliest EK-finale na strafschoppen

Engeland heeft ten koste van Nederland het EK -17 gewonnen. De finale eindigde in 1-1, waardoor de eindstrijd door middel van penalty’s moest worden beslist. De Engelse jongens misten in tegenstelling tot hun Nederlandse leeftijdsgenoten geen enkele strafschop en veroverden daardoor de titel.

In het Ta' Qali National Stadium op Malta nam Oranje -17 het woensdagavond voor de tweede keer tijdens het toernooi op tegen Engeland -17. De eerdere ontmoeting in de groepsfase van het toernooi werd met 2-0 gewonnen door de Nederlanders. De Engelse sterspelers Patrick Roberts en Dominic Solanke deden toen (een groot deel van) de wedstrijd echter niet mee. Het tweetal startte wel in de finale.

Solanke, die onder contract staat bij Chelsea, zette Engeland -17 halverwege de eerste helft op voorsprong. De nummer tien van de Engelsen kreeg per toeval een mislukt schot van Taylor Moore in zijn voeten en maakte vervolgens het karwei zelf af. Het team van Maarten Stekelenburg raakte echter niet van slag door de achterstand en kwam vlak voor rust op gelijke hoogte. Steven Bergwijn verlengde met de buitenkant van zijn schoen een pass vanuit de verdediging, waarna Jari Schuurman de aanval op beheerste wijze afrondde: 1-1.

De Engelsen begonnen sterk aan de tweede helft. Dat leverde het team van John Peacock via Ryan Ledson en Roberts een aantal kansjes op. Oranje -17 bleef echter overeind, maar kon zelf weinig creëren. Na tachtig minuten spelen floot de Zweedse scheidsrechter Andreas Ekberg voor het einde van de wedstrijd. Doordat het EK -17 geen verlenging kent, moest de eindstrijd door middel van penalty’s worden beslist.

In de strafschoppenreeks bleken de Engelsen wat koelbloediger dan de Nederlanders. Invaller Dani van der Moot en centrale verdediger Calvin Verdonk faalden vanaf elf meter. De spelers van Engeland -17 misten geen enkele strafschop.

Door: Vincent Houttuin