18.06.2014 22:56

Chili deelt genadeklap uit aan Spanje

Eduardo Vargas schreeuwt het uit nadat hij Chili op een 0-1 voorsprong heeft gezet tegen Spanje. (18-6-2014)
Eduardo Vargas schreeuwt het uit nadat hij Chili op een 0-1 voorsprong heeft gezet tegen Spanje. (18-6-2014)

Chili en het Nederlands elftal zijn verzekerd van deelname aan de achtste finales van het WK in Brazilië. Dankzij een 0-2 zege van Chili op Spanje is de regerend wereldkampioen uitgeschakeld en valt zowel Chili als Oranje niet meer in te halen voor de Spanjaarden en Australië. Eduardo Vargas en Charles Aránguiz bezegelden het lot van Spanje.

Chili toonde zich vanaf het eerste fluitsignaal gretig en liet zich niet imponeren door de status van de tegenstander. Dat leverde in de eerste minuut al twee mogelijkheden op voor Chili. Spanje ontsnapte aan een vroeg tegendoelpunt. Toch was dat geen signaal om wakker te worden. De Chilenen bleven goed combinatievoetbal spelen en daar wist Spanje zich soms geen raad mee. Balverlies van Xabi Alonso luidde het openingsdoelpunt van Chili in. Razendsnel stonden ze voor de neus van Iker Casillas. De Spaanse doelman probeerde Eduardo Vargas van het scoren te houden, maar die toonde zich slimmer. Vargas omspeelde Casillas en gleed daarna de 1-0 binnen.

Net zoals tegen Australië viel Chili na de goede openingsfase terug. Het kwam nog maar moeilijk in de duels en moest het initiatief enige tijd aan Spanje laten. Het ontbrak de Spanjaarden aan creativiteit voorin. Diego Costa en Pedro stichtten nauwelijks gevaar, waar vooral de fysieke spits moeite had om mee te komen in het spel van Spanje. Vlak voor rust ontsnapte Alonso aan een rode kaart vanwege een stevige tackle. Vlak voor rust deelde Chili de tweede klap aan Spanje uit. Casillas werkte een vrije trap van Alexis Sanchez recht in de voeten van Charles Aránguiz. Tussen vijf verdedigers in schoof hij Chili op een 2-0 voorsprong.

Spanje vocht in het tweede bedrijf duidelijk voor zijn laatste kans. Dat leverde al snel een kans op voor Diego Costa. Hij kreeg de bal echter niet goed mee en liet zich op het laatst de bal van de voeten snoepen. Costa speelde wederom een teleurstellende wedstrijd en kan voorlopig niet aarden in het Spaanse nationale elftal. De grootste kans was voor Sergio Busquets. De speler van Barça had de bal voor het inglijden. Toch lukte het hem niet om het leder tegen de touwen te schieten. Het was duidelijk dat de moed in de schoenen begon te zakken bij de spelers van Spanje.

Chili stond weliswaar onder grote druk in het tweede bedrijf. Het voetbalde zich daar enkele malen handig onderuit. Het leverde Mauricio Isla een levensgrote kans op. Hij had de genadeklap uit kunnen delen. Al glijdend probeerde Isla bij de tweede paal een mislukt schot binnen te schuiven. De middenvelder van Juventus kwam te ver onder de bal, waardoor zijn poging over het doel verdween. Desondanks kwam Chili in de slotfase niet meer in de problemen en is het samen met het Nederlands elftal verzekerd van deelname aan de achtste finales.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner