23.06.2014 23:53

Neymar helpt Brazilië aan groepswinst

Neymar
Neymar

Brazilië komt in de achtste finales van het WK in eigen land Chili tegen. Zoveel is duidelijk na de 4-1 overwinning van de Brazilianen op Kameroen. Aan de hand van Neymar nam Brazilië afstand van het Afrikaanse land en kroonde het zich tot winnaar van Groep A. Daarmee ontloopt het Nederland in de volgende ronde.

De Braziliaanse supporters wilden na twee tegenvallende wedstrijden wel eens het gewenste Brazilië zien. De toegesnelde fans werden vooral in de openingsfase niet teleurgesteld. Het thuisland had het op de heupen en een duidelijk doel voor ogen: zo snel mogelijk een doelpunt maken om eventuele problemen te voorkomen. Kameroen stond met de rug tegen de muur en wist slechts sporadisch op de speelhelft van de tegenstander te komen. Slordig balverlies van de groenhemden luidde het openingsdoelpunt in. Luiz Gustavo pikte de bal op links op en plaatste zijn voorzet laag voor het doel. Daar kwam Neymar inlopen om het leder in de verre hoek te werken en zijn derde van het WK te maken. Tot dan toe kwam Kameroen weinig in het spel voor. Neymar had zelfs de verdubbeling op zijn schoen liggen. Maar een goede reflex van doelman Carles Itandje voorkwam dat de volley van de FC Barcelona-speler het net deed bollen.

Hoewel de supporters op de tribune al feest aan het vieren waren, sloeg Kameroen uit het niets toe. Joel Matip schreef de gelijkmaker op zijn naam. Even daarvoor trof de speler van Schalke 04 met een kopbal al de lat. Matip besloot na de corner voorin te blijven hangen en was daardoor in staat om een voorzet van Allan Nyom van dichtbij binnen te tikken. Brazilië was gewaarschuwd en hield het vervolgens achterin goed dicht. Het tempo van de Brazilianen moest daarom wel omlaag, anders waren de ruimtes tussen de linies alsnog te groot. Neymar, de hoop van iedere Braziliaan, maakte tegen Kameroen de verwachtingen waar door ook het tweede doelpunt voor zijn rekening te nemen. Vanaf links trok de dribbelaar naar binnen. Twee verdedigers werden het bos ingestuurd en de keeper liet zich verschalken met een geplaatste bal in de korte hoek. Het mankement van Brazilië was vooral dat aanvallers Fred en Hulk niet in het combinatievoetbal meekonden. De aanval stokte daarom wel eens bij de twee voorhoedespelers.

Vrijwel direct na de theepauze zat het duel op slot. Brazilië ging als een gek tekeer in de eerste minuten om het derde doelpunt te forceren. Hulk had een doelpunt op zijn schoen liggen, maar zijn handelingssnelheid lag te laag om de verdediging te verschalken. Niet veel later gaf Neymar een waarschuwing af voor wat komen zou gaan. Een indraaiende vrije bal van de sterspeler werd net onder de lat weggetikt. De derde mogelijkheid leverde wel een doelpunt op. Een strakke voorzet van David Luiz werd binnengewerkt door Fred. Het doelpunt was identiek aan de treffer van Kameroen.

Na zeventig minuten zag ook bondscoach Felipe Scolari dat het goed zat en besloot hij Neymar rust te gunnen en naar de kant te halen. De wedstrijd was ondertussen in een impasse beland. Kameroen stond met alle spelers op de eigen helft te verdedigen. Voor Brazilië vrijwel een onmogelijk taak om daar nog doorheen te komen. Het slaagde door nog één keer in, in de vorm van Fernandinho. Hij bepaalde de eindstand met een punter op 4-1. Brazilië gaat als groepswinnaar naar de volgende ronde, terwijl Mexico als nummer twee de achtste finales heeft bereikt. Kroatië eindigt derde en Kameroen bungelt onderaan met nul punten.

Door: Robin Tibbe