13.07.2014 23:34

Invallers bezorgen Duitsland goud in WK-finale

Duitsland is het eerste Europese land ooit dat er in is geslaagd om in Zuid-Amerika een WK te winnen. In de finale tegen Argentinië trokken de mannen van Joachim Löw aan het langste eind. Een verlenging moest uiteindelijk uitkomst bieden en daarin toonde Mario Götze zich een gouden invaller door het winnende doelpunt te maken.  

Vlak voor aanvang van de wedstrijd was er een flinke tegenvaller voor Sami Khedira. De middenvelder liep tijdens de warming-up een blessure op. In de basisopstelling werd hij vervangen door Christoph Kramer, die pas twee maanden geleden zijn eerste interland speelde. Duitsland begon goed aan de wedstrijd en liet in de eerste minuten fraai combinatievoetbal zien. Al snel kreeg Argentinië grip op het spel van de tegenstander en hield het de linies zo kort mogelijk op elkaar. Met een snelle tegenaanval probeerden de Argentijnen vervolgens gevaar te stichten. Gonzalo Higuain kreeg halverwege het eerste bedrijf een enorme kans. Door een foute kopbal van Toni Kroos stond de aanvaller oog in oog met Manuel Neuer. Een gehaast schot van de Napoli-spits rolde langs het doel.

Het was Duitsland dat in de eerste helft het spel moest maken. Normaal gesproken heeft het daar geen moeite mee, maar Argentinië stelde zich daar goed op in. De manschappen van bondscoach Joachim Löw slaagden er nauwelijks in om de zestien van de opponent te bereiken. Waar Kramer voor het duel nog de vervanger was van Khedira, moest hij zich nog voor rust laten vervangen. Na in botsing te zijn gekomen met de schouder van Ezequiel Garay was de speler van Borussia Mönchengladbach niet in staat om de wedstrijd uit te spelen. Zo nu en dan toonde Lionel Messi zijn klasse met een heerlijke dribbel. Het leidde zelfs tot een kans, waarbij Jérôme Boateng de bal van de doellijn weghaalde. Op slag van rust kreeg Benedikt Höwedes dé kans om op voorsprong te komen. Hij kopte van dichtbij een hoekschop snoeihard op de paal.

Vrijwel direct na het fluitsignaal voor de tweede helft had Lionel Messi een treffer moeten maken. De Argentijn verschaf zichzelf ruimte aan de linkerkant en probeerde de bal in de verre hoek te schuiven. Zijn inzet verdween rakelings voor het doel langs. Duitsland had in de tweede helft nog meer moeite om gevaar te stichten aan de overkant van het veld. De Argentijnen speelden heel compact en lieten vrijwel niets door. Het gevolg was dat er een gevecht op het middenveld ontstond. Soms resulteerde dat in een pittige overtreding, maar de arbiter voorkwam echt harde tackles door die overtredingen met geel te bestraffen.

Waar Messi in het begin van het tweede bedrijf dicht bij een doelpunt was, daar kwam hij in het restant van de wedstrijd nauwelijks voor. In de slotfase probeerde Duitsland wat meer druk uit te oefenen op Argentinië. Tot uitgespeelde kansen leidde het niet, waardoor een verlenging nodig was. Daarin hadden André Schürrle en Rodrigo Palacio een doelpunt op hun schoen liggen. Maar alleen Mario Götze slaagde erin om in de verlenging tot scoren te komen. Hij schonk Duitsland de wereldbeker door een voorzet van Schürrle knap te controleren en achter Romero te werken. De komende vier jaar kunnen de Duitsers zich wereldkampioen noemen.

Door: Robin Tibbe 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner