21.08.2014 21:49

PEC Zwolle krijgt te weinig met gelijkspel

PEC Zwolle kan met een tevreden gevoel terugkijken op zijn debuut in Europa, hoewel een overwinning tegen Sparta Praag mogelijk was geweest. In de slotfase kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Jody Lukoki, maar moest het al snel de gelijkmaker toestaan. Met een 1-1 stand reist Zwolle volgende week af naar Tsjechië.

In de eerste minuten toonde PEC Zwolle zenuwachtige trekjes, maar al snel wist het zijn rug te rechten. Sparta Praag had het enorm lastig tegen de gedreven Zwollenaren. Vooral Ryan Thomas en Mustafa Saymak waren lastig te verdedigen voor de Tsjechen. De middenvelders doken meerdere malen in de buurt van de zestien op en zette de keeper met een paar krachtige afstandsschoten flink aan het werk. Maikel van der Werff kreeg de uitgelezen mogelijkheid om historie te schrijven door het eerste Europese doelpunt voor Zwolle te maken. De verdediger liet het echter na om een strafschop te benutten.

Zwolle liet zich niet uit het veld slaan door het gemiste buitenkansje. Verdedigend stond het goed te spelen en liet het nauwelijks iets door. Daarnaast mocht het van Sparta zijn gewenste combinatievoetbal spelen. Ondanks dat Zwolle de bovenliggende partij was, kwam het toch tweemaal in de problemen. Diederik Boer wist een foute aanname ternauwernood te herstellen, terwijl hij een minuut later een intikker van dichtbij onschadelijk maakte. PEC Zwolle bleef de controle houden en gaf Sparta geen centimeter ruimte.

Na rust kreeg PEC Zwolle beduidend minder ruimte om te voetballen. Sparta zakte verder naar achteren om van daaruit te loeren op een counter. De spelers van de Eredivisie-club hadden daardoor moeite om in de buurt van de zestien te komen. Door de blijvende aanvallende intenties van Zwolle kreeg Sparta ruimte op de tegenaanval. Dat resulteerde bijna in een tegendoelpunt. Jesper Drost was snel genoeg om de inzet van Borek Dockal op de doellijn weg te schieten.

Tegen het einde van de wedstrijd leken de ploegen af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Het spel werd slordiger en verdedigend hielden beide partijen de organisatie gesloten. Toch slaagde PEC Zwolle er in om te scoren. Jody Lukoki rondde een zelf opgezette aanval van dichtbij af. Vrij snel daarna stond de gelijkmaker van Krejci op het scorebord, wat de eindstand op 1-1 bepaalde.

Door: Robin Tibbe