05.10.2014 16:21

FC Twente geeft zege tegen AZ uit handen

Kyle Ebecilio (m.) van FC Twente schiet tussen AZ-spelers Simon Poulsen (l.) en Wesley Hoedt (r.) de bal net naast het doel. (05-10-2014)
Kyle Ebecilio (m.) van FC Twente schiet tussen AZ-spelers Simon Poulsen (l.) en Wesley Hoedt (r.) de bal net naast het doel. (05-10-2014)

Zowel AZ als FC Twente is er zondagmiddag niet in geslaagd om aansluiting te vinden bij de top van de Eredivisie. FC Twente leek lange tijd aanspraak te maken op drie punten, maar zag de Alkmaarders in de slotfase langszij komen. Beide ploegen blijven bovenaan de subtop staan.  

In de openingsfase van de wedstrijd nam AZ een afwachtende houding aan. De Alkmaarders lieten FC Twente het spel maken en vingen de bezoekers rond de middenlijn op. Die tactiek was succesvol te noemen. De Tukkers wisten nauwelijks in de buurt van het strafschopgebied te komen. Toch was de eerste kans van de wedstrijd voor Twente. Luc Castaignos liet het na om vanaf vijf meter van het doel raak te koppen. Vervolgens nam AZ de controle over en begon het steeds beter in de wedstrijd te komen.

FC Twente wist alleen gevaar te stichten in de omschakeling. Zo schoot Kyle Ebecilio via het been van een verdediger rakelings naast. Gedurende het eerste bedrijf begon de passing van de gasten slordiger te worden. Dat leverde het openingsdoelpunt van Robert Mühren op. Youness Mokhtar verspeelde de bal, waarna AZ probeerde te counteren. Via het been van Jesús Corona kwam het leder voor de voeten van Mühren en hij schoot met links de ruststand op het scorebord.

Ook aan het begin van de tweede helft was het veldspel van Twente slordig te noemen en stond AZ goed en compact te verdedigen. De gelijkmaker van de bezoekers viel dan ook uit een vrije trap. Hakim Ziyech legde vanaf rechts de bal perfect op het hoofd van Ebecilio. Met een bekeken kopbal liet de defensieve middenvelder de doelman kansloos. Ziyech tekende even later zelfs voor de voorsprong. Hij slalomde knap door de verdediging en schoof de bal beheerst in de verre hoek.

AZ liet het er niet bij zitten en probeerde de schade te herstellen. Daar kreeg het enkele mogelijkheden toe. Zo raakte Mühren de lat en zat het geluk niet mee voor de Alkmaarders bij een scrimmage in het strafschopgebied van FC Twente. In de slotfase kwam AZ alsnog langszij door een doelpunt van dichtbij van Maumer Tanković. Beide ploegen schieten weinig op met deze puntendeling.

Door: Robin Tibbe
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner