13.10.2014 22:35

IJsland vergroot problemen Hiddink bij Oranje

De IJslanders zoeken na de 1-0 hun eigen helft weer op, terwijl Oranje-verdediger Gregory van der Wiel (l.) er beteuterd bij staat. (13-10-2014)

Guus Hiddink krijgt de boel nog niet aan het draaien bij het Nederlands elftal. Na Tsjechië is IJsland het tweede land dat in de EK-kwalificatiereeks heeft weten te winnen van Oranje. Wederom was het spel van Oranje niet grandioos en oogde niet alle spelers even scherp. IJsland zette dat betaald door twee keer te scoren en de drie punten in eigen huis te houden.

Het eerste probleem van Nederland was niet de voorhoede van IJsland, maar de te zachte ballen. Na drie pogingen was het leder nog steeds niet tot tevredenheid van doelman Jasper Cillessen, maar de scheidsrechter besloot toch om verder te voetballen. IJsland zakte vanaf minuut één in en liet Nederland het spel maken. Dat liet te wensen over. De voorhoede werd niet tot nauwelijks bereikt en heel scherp oogde de defensie ook niet. Dat werd duidelijk bij het openingsdoelpunt. De Vrij reageerde niet attent genoeg en legde zijn tegenstander in de hoek van de zestien neer. Gylfi Sigurðsson sprong kundig om met het buitenkansje en zette daarmee de 1-0 op het scorebord.

Vervolgens liet IJsland zich nog verder terugzakken. Bij tijd en wijlen stond Oranje rondom het strafschopgebied van de opponent te voetballen. Het leverde in de eerste helft twee grote kansen op. Robin van Persie stuitte oog in oog met de doelman op de attente keeper en Arjen Robben kopte van dichtbij rakelings naast. IJsland gokte op de tegenaanval en deed Oranje daarmee vlak voor rust voor de tweede keer pijn. Een hoekschop kwam vanuit een scrimmage voor de voeten van Sigurðsson en met een verwoestende knal in het dak van het doel tekende hij vlak voor de theepauze voor de verdubbeling.

Direct nadat de scheidsrechter had gefloten voor het begin van de tweede helft begon Oranje met het zoveel mogelijk drukzetten. Het leverde echter geen uitgespeelde mogelijkheden op. Het enige gevaar van Oranje kwam voort uit voorzetten van Daley Blind vanaf de linkerkant. Bovendien moest Nederland enorm oppassen voor de counters van IJsland. Zo voorkwam Bruno Martins Indi op het nippertje dat Sigurðsson een hattrick tegen de touwen schoot.

IJsland opereerde echt als een team en dat was bij Oranje niet het geval. De spelers van Hiddink toonden zich nauwelijks bereid om elkaar uit de problemen te helpen, waar de tegenstander elkaar zoveel mogelijk te hulp schoot en alle gaten voor elkaar dicht liepen. Ze gingen voor elkaar door het vuur. Nederland probeerde in de slotfase nog aan te zetten voor een slotoffensief, maar mocht achteraf van geluk spreken dat IJsland niet nog een keer scoorde. IJsland gaat ongeslagen aan kop in de kwalificatiegroep, evenals Tsjechië.

Door: Robin Tibbe