22.12.2014 21:19

Napoli na penalty's sterkste in Supercoppa

Gonzalo Higuaín (l.) vecht een duel om de bal uit met Paul Pogba (r.) tijdens het Supercoppa-duel tussen Juventus en Napoli, dat in Doha (Qatar) wordt gespeeld. (22-12-2014)

Het is Jonathan de Guzman en Dries Mertens maandagavond gelukt om met Napoli beslag te leggen op de Supercoppa. De ploeg toonde veerkracht door tweemaal van een achterstand terug te komen en uiteindelijk in de strafschoppenserie de sterkste te zijn. Juventus slaagt er daardoor niet in om voor de derde keer op rij de Italiaanse versie van de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Juventus was in het eerste bedrijf de bovenliggende partij. Dat vertaalde zich niet alleen in veel balbezit, maar ook in een vroeg doelpunt van Carlos Tévez. De Argentijn zette bij een hoge bal druk op de verdediging van Napoli. Twee mandekkers van de uitploeg kwamen met elkaar in botsing, waarna Tévez een vrije doortocht had richting het doel. Via het lichaam van de keeper werkte de international het openingsdoelpunt tegen de touwen. Het aanwezige publiek in Qatar, waar de Supercoppa werd gehouden, steunde vooral de koploper van de Serie A. Bij balbezit van Napoli was namelijk gefluit te horen.

De formatie uit Turijn had het betere van het spel, maar liet zich soms terugdringen door Napoli. Het elftal van trainer Rafael Benítez wist dat voor rust niet om te zetten in een doelpunt. Marek Hamsik was namens de ‘gasten’ het dichtst bij een treffer. Zijn schot verdween via de kuit van Giorgio Chiellini naast de kansloze Gianluigi Buffon op de paal. Aan de andere kant vuurde Tévez tweemaal krachtig op doel, maar kwam de keeper als winnaar uit de strijd. Juventus leek niet onder de indruk van de kansen van Napoli en bleef tot grote tevredenheid van het publiek dezelfde tactiek hanteren.

Napoli kwam uiterst scherp uit de kleedkamer. Het moest eerst nog oppassen bij een corner van Andrea Pirlo, maar vervolgens kreeg José Callejón een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. Na fraai combinatievoetbal van Napoli op het middenveld zette Hamsik zijn teamgenoot vrij voor de keeper. Callejón stuurde de keeper de verkeerde kant op, maar mikte de bal net naast. Even later dacht Gonzalo Higuaín zijn naam op het scorebord te zetten, maar zijn fraaie lob eindigde over Buffon op de paal.

Een kleine twintig minuten voor tijd was het alsnog raak voor Napoli. Een fraaie voorzet van De Guzman werd door Higuaín vanaf een meter of vier eenvoudig binnen gekopt. In de slotfase kwamen beide teams niet in de buurt, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin was Juventus oppermachtig en creëerde het kans na kans. Tévez beloonde dat in het begin van de tweede helft van de verlenging door na een prachtige actie van Paul Pogba de 2-1 te maken. Napoli sleepte alsnog strafschoppen uit het vuur dankzij een treffer van Higuaín en daarin was de club uit Napels de betere. Dries Mertens miste zijn strafschop, maar dat werd hem niet fataal.

Door: Robin Tibbe