26.12.2014 17:51

Rooney neemt winnend Man Utd bij de hand

Louis van Gaal heeft een prettige kennismaking gehad met voetballen op Tweede Kerstdag in Engeland. De hoofdtrainer van Manchester United zag zijn elftal vrijdagmiddag voor eigen publiek met 3-1 winnen van Newcastle United. Gevierde man was Wayne Rooney met twee doelpunten en een assist.

De thuisploeg had vanaf de eerste minuut de controle over de wedstrijd en probeerde het spel zo snel mogelijk van de ene naar de andere kant te verleggen. In het begin liep dat nog niet helemaal soepel en kreeg Newcastle United een kans om op voorsprong te komen. Ayoze Pérez had alle tijd om een hoek uit te kiezen, maar koos voor een gehaaste variant en hielp daarmee een enorme kans omver. Vervolgens vuurde Daryl Janmaat nog een hard schot af vanaf rand strafschopgebied, maar dichterbij kwamen de gasten uit Newcastle niet meer in de eerste helft.

Vooral in de overname was Manchester dodelijk. Na een afgeslagen schot ging Wayne Rooney er met de bal vandoor. Hij gaf het leder mee aan Juan Mata en besloot zelf door te lopen richting de goal. De voorzet van Mata werd door Radamel Falcao bijzonder fraai terug voor het doel gebracht, waarna het voor Rooney een kwestie van intikken was. Voor rust scoorde Rooney ook nog de 2-0. Ditmaal bracht een verfijnde steekpass hem oog in oog met de doelman en die werd kansloos gelaten met een lage schuiver. Even daarvoor had Falcao knap de bal veroverd. Opvallend genoeg kwam Robin van Persie vrijwel niet in het spel voor.

Uitgerekend de international van het Nederlands elftal tekende vlak na rust voor het derde doelpunt van de wedstrijd. Met slechts drie man ging Manchester United in de aanval, maar desondanks lukte het Rooney om met een lange bal de spits te bereiken. Behendige knikte Van Persie de bal in de verre hoek en daarmee deelde hij de definitieve nekslag uit. Vervolgens bleef United op zoek gaan naar meer doelpunten. Falcao vergat van een meter of vijf de bal tegen de touwen te werken. De voorhoedespeler was te laat met zijn reactie en maaide zodoende over de bal.

Bij trainers maakten van de gelegenheid gebruik om in de slotfase enkele spelers rust te geven in verband met de drukke periode rond de jaarwisseling. In het laatste kwartier nam Manchester United was gas terug en hobbelde het eenvoudig naar de overwinning, het moest nog wel een strafschop van Papiss Cissé incasseren. Door de zege blijft Manchester op tien punten van koploper Chelsea staan. Newcastle begint steeds verder weg te zakken op de ranglijst en daarmee komt ook weer de positie van trainer Alan Pardew in gevaar.

Door: Robin Tibbe