18.01.2015 18:51

Arsenal weet eindelijk topduel te winnen

Het heeft even geduurd, maar Arsenal is dan toch in staat om topduels te winnen. Op bezoek bij Manchester City koos de Premier League-club voor een behouden tactiek en die pakte meer dan goed uit. Vanaf elf meter bracht Santi Cazorla de gasten op voorsprong, waarna Olivier Giroud in de tweede helft verantwoordelijk was voor de 2-0 overwinning van Arsenal.

Het initiatief lag vanaf de eerste minuut bij Manchester City. Arsenal trok zich terug op de eigen speelhelft en dwong City zodoende om het spel te bepalen. De thuisploeg had het daar zichtbaar moeilijk mee. Het was nauwelijks in de buurt van het doel van de tegenstander te komen, die ondertussen loerde op een snelle tegenaanval. De gasten wisten in het begin niet goed om te gaan met de ruimte in de counter, maar gaandeweg de eerste helft kwam daar verandering in. Het resulteerde in een gevaarlijke kopbal van Olivier Giroud. De Fransman kopte een voorzet vanaf rechts bij de eerste paal rakelings naast.

Arsenal begon na de mogelijkheid van Giroud wat meer in het spel voor te komen en lieten zo nu en dan aardig combinatievoetbal zien via Alexis Sánchez en Aaron Ramsey. Een combinatie luidde ook de strafschop voor de bezoekers in. Nacho Monreal combineerde met Giroud op het moment dat Vincent Kompany niet goed stond op te letten. Uit reflex tilde de Belg zijn been omhoog en daar ging de linksback van Arsenal graag overheen. Joe Hart zat nog wel in dezelfde hoek als waarin Santi Cazorla schoot, maar vanwege de precisie was de goalie kansloos. City stelde daar in de eerste helft helemaal niets tegenover.

De donderpreek van City-trainer Manuel Pellegrini had zijn effect op het begin van de tweede helft. De blauwhemden kwamen uiterst scherp uit de startblokken. Sergio Agüero zag een geplaatst schot ternauwernood gekeerd worden door David Ospina. De sluitpost was kansloos op het moment dat een voorzet van rechts haarfijn werd aangesneden. Tot zijn opluchting zag de doelverdediger van Arsenal dat zowel Agüero als Stevan Jovetić een fractie te laat kwam om de gelijkmaker op het bord te zetten.

Nadat de storm van de thuisploeg was gaan liggen, kwam Arsenal weer beter voor de dag. Vanuit een indraaiende vrije trap wist het zelfs de voorsprong te verdubbelen. Cazorla legde met veel gevoel de bal over de verdediging heen, waarna Giroud koelbloedig was in de afronding met zijn hoofd. Dankzij de drie punten komt Arsenal op één punt van nummer vier Manchester United. City ziet het gat met koploper Chelsea oplopen tot vijf punten.

Door: Robin Tibbe