28.01.2015 22:32

Vitesse krijgt deksel op de neus in bekerduel

FC Groningen viert de 4-0 tijdens het bekerduel met Vitesse. (28-01-2015)

Lange tijd lag woensdagavond de halve finale van de KNVB beker voor het grijpen voor Vitesse. De bezoekers waren veel sterker dan FC Groningen, maar wisten zoals wel vaker dit seizoen de kansen niet om te zetten in doelpunten. Doordat het de kansen niet afmaakte, kreeg het een half uur voor tijd de deksel op de neus. Vitesse stapte met een 4-0 nederlaag en tien man van het veld in de Euroborg.

Aan de kant van Vitesse had trainer Peter Bosz enkele wijzigingen doorgevoerd in zijn basiselftal. Zo was er een basisplaats voor aanvaller Uroš Đurđević. De speler waarin de keuzeheer dit seizoen vooralsnog weinig vertrouwen had. Daarnaast werd rechtsback Wallace geslachtofferd en nam Kevin Diks zijn positie in. Erwin van de Looi koos bij de thuisploeg voor Danny Hoesen in de spits. In het eerste bedrijf hadden de Groningers weinig te vertellen. Het wist niets te creëren en mocht blij zij dat tijdens de theepauze de brilstand op het scorebord stond.

Davy Pröpper was de eerste speler die het doel van FC Groningen onder vuur nam. Sergio Padt voorkwam met zijn vuist een doelpunt. Dat deed de goalie ook bij een inzet van Valeri Qazaishvili. Đurđević liet zich enkele malen goed zien, maar de spits hielp ook een grote kans omver. In de omschakeling stonden er drie aanvallers van Vitesse tegenover één verdediger van Groningen. De voorhoedespeler verspeelde desondanks de bal aan de mandekker. Scheidsrechter Björn Kuipers had het druk genoeg in de eerste helft en was genoodzaakt maar liefst zes gele kaarten uit te delen. Hij hoefde voor rust echter geen doelpunt in zijn boekje te noteren.

In de tweede helft leek Vitesse op dezelfde weg door te gaan. Ook in het tweede bedrijf slaagde de ploeg er niet in om de kansen om te zetten in doelpunten. Qazaishvili kreeg twee opgelegde mogelijkheden op een treffer, maar was beide keren niet in staat om zijn naam op het scorebord te zetten. Tot overmaat van ramp moest Vitesse na ruim een uur spelen met een man minder verder. Guram Kashia hield een kopbal van Michael de Leeuw op de doellijn met zijn arm tegen. Eloy Room stopte de strafschop van De Leeuw, maar was kansloos bij de rebound van Tjaronn Chery.

Niet veel later na het openingsdoelpunt lag de wedstrijd in het slot. De Leeuw werd op aangeven van Jarchinio Antonio vrij voor de keeper gezet en wist ditmaal de kans wel te verzilveren. Daarna was het genieten geblazen voor de supporters van FC Groningen. Eerst was het Yoëll van Nieff die de bal schitterend in de kruising werkte, waarna Maikel Kieftenbeld met een hard en degelijk schot de stand op 4-0 bracht in het voordeel van FC Groningen. Door de overwinning gaat Groningen door naar de halve finale en zal Vitesse zich moeten richten op het herstellen van de schade in de Eredivisie.

Door: Robin Tibbe