31.01.2015 12:28

Australië pakt in verlenging de Azië Cup

Massimo Luongo viert zijn doelpunt tijdens Australië - Zuid-Korea in de finale van de Azië Cup. (31-01-2015).

Australië heeft voor het eerst in haar bestaan als voetballand de Azië Cup veroverd. Na een spannende verlenging werd Zuid-Korea maandag over de knie gelegd: 2-1. Na negentien minuten stond het nog 1-1 in Sydney.

Kansen voor Zuid-Korea, doelpunt voor Australië

De spanning was voelbaar in Sydney en op het veld betaalde dit zich uit in een risicoloze wedstrijd. Niemand wilde de eerste fout maken in de finale, waardoor beide ploegen voorzichtig begonnen. Pas na ruim twintig minuten waren de eerste kansen te noteren. Heung-Min Son vond met een halve omhaal bijna het doel, terwijl aan de andere kant Tim Cahill kon schieten na een mooie loopactie. De spits stuitte echter op de Koreaanse keeper. Zuid-Korea groeide na een half uur spelen in de wedstrijd en kreeg opnieuw kansen via Son, maar vlak voor rust was het Australië dat met het eerste echte wapenfeit kwam. Trent Sainsbury, speler van PEC Zwolle, speelde Massimo Luongo aan op twintig meter van het doel. De Australiër draaide schitterend open en pegelde hard raak in de rechterhoek.

Zuid-Korea moet komen

De Koreanen kwamen vlammend uit de kleedkamers, maar Australië wist zich zonder al teveel moeite onder de druk van de Aziaten uit te voetballen. Het land had er echter veel overtredingen voor nodig en met drie gele kaarten in de verdedigende linie werd het risico van het gastland groter met de minuut. Het lukte Zuid-Korea echter niet om een doorbraak te forceren, terwijl Australië een kwartier voor tijd meer en meer op de counter loerde. De tijd tikte weg in het voordeel van de Australiërs, die de verdedigende stellingen bezet hielden. Vlak voor tijd ging het toch mis voor de Socceroos. De verdediging stond één moment niet goed en Son profiteerde optimaal. In combinatie met Sung-Yueng Ki kwam de sterspeler vrij in de zestien, waar hij al vallend de belangrijke gelijkmaker scoorde. Het betekende automatisch een verlenging in Sydney.

Op naar de verlenging

In het eerste deel van de verlenging herpakte Australië het initiatief, maar de kansen waren schaars. Het gastland wachtte echter tot vlak voor de rustpauze in de verlenging om door te pakken. Tomi Jurić ontdeed zich op de achterlijn van twee Koreanen, maar zag dat zijn lage voorzet werd gepareerd door Jin-Hyeon Kim. De goalie tikte de bal echter in de voeten van James Troisi, die simpel binnen kon tikken van dichtbij. In de tweede helft begon Zuid-Korea weer met aandringen, maar ditmaal hield de verdediging van de Socceroos wel stand.

Door de overwinning pakt Australië voor het eerst in de historie de Azië Cup. Na de verloren finale in 2011, waar Japan na verlenging met 1-0 won van de Socceroos, mag Australië dit keer wel de Azië Cup boven het hoofd houden. Het gastland kan terugkijken op een geweldig toernooi en gaat een mooie toekomst tegemoet.

Door: Jos Boesveld