12.06.2015 22:34

Oranje neemt na wissel afstand van Letland

Klaas Jan Huntelaar (r.) viert een feestje met invaller en doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum (r.) tijdens het EK-kwalificatieduel Letland - Nederland. (12-06-2015)

Nederland heeft vrijdagavond gedaan wat het moet doen en dat is een overwinning boeken ten koste van Letland. De zege was hard nodig om nog kans te houden op een plek bij de eerste twee in de EK-kwalificatiegroep. Oranje nam echter pas twintig minuten voor tijd afstand van het thuisland en maakte het zichzelf daarmee onnodig lastig.

Letland begon opvallend scherp aan de wedstrijd. Nederland kwam in de eerste tien minuten dan ook weinig van de eigen speelhelft af. Waarna Oranje alsnog de controle kreeg en de meeste kansen creëerde in de eerste helft. Letland nam namelijk de verwachtte defensieve houding aan. Toch hielden de meegereisde fans van Nederland hun adem in op het moment dat Deniss Rakels naar de grond ging in het strafschopgebied. Gregory van der Wiel hield de linksbuiten licht vast, maar de arbiter beoordeelde het als een schwalbe en trok daarvoor een gele kaart.

Nederland probeerde vooral gevaarlijk te worden met schoten vanaf de rand van het strafschopgebied. Die pogingen waren voornamelijk besteed aan Memphis Depay. Hij was ietwat ongelukkig in de afronding. Wesley Sneijder toonde met een bal op de paal zijn traptechniek, maar ook dat was niet voldoende. Bovendien schoot Jetro Willems in kansrijke positie de bal hard op de vuisten van de doelman, die tot dan toe al een paar keer reddend had opgetreden. Luciano Narsingh probeerde op slag van rust de defensie te verrassen door naar binnen te trekken. Met rechts schoof ook hij de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Net zoals in de eerste helft begon Letland ook enigszins aanvallend aan het tweede bedrijf. Nederland had moeite om in het ritme te komen, wat uiteindelijk wel lukte. Alleen bleven de echte kansen zoals voor rust lange tijd uit. Opvallend was de rol van Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 kwam nauwelijks in het spel voor. Dat het spel soms niet over naar huis te schrijven was werd wel duidelijk bij een indraaiende vrije trap van Sneijder die niet eens van de grond kwam. Het duel kantelde pas op het moment dat bondscoach Guus Hiddink besloot in te grijpen.

Na iets meer dan een uur spelen moest Robin van Persie plaatsmaken voor Georginio Wijnaldum. Hij bewees direct zijn waarde door een paar minuten daarna Nederland op voorsprong te zetten. Uit de draai prikte de middenvelder de bal in de korte hoek. Even later zag hij teamgenoot Luciano Narsingh zelfs de score verdubbelen. Vervolgens was het voor Nederland in de slotminuten een kwestie van rustig blijven en hopen op nog een paar kansen. Doelpunten leverde dat niet op, waardoor een 0-2 zege na negentig minuten op het scorebord stond.

Door: Robin Tibbe