07.07.2015 19:20

Nederland begint met overwinning aan het EK

Nederland is goed begonnen aan het EK onder 19. De manschappen van bondscoach Aron Winter boekten dinsdag een 1-0 overwinning op Rusland. Het enige doelpunt kwam op naam van Pelle van Amersfoort. Rusland moest zich vanwege een rode kaart een klein half uur met tien man zien te redden.

De openingsfase was meer dan interessant te noemen. Nederland en Rusland toonden voornamelijk in de eerste tien minuten aanvallende intenties. De eerste kans was al na twee minuten voor de Russen. Een lage voorzet vanaf de rechterkant kwam iets achter spits Ramil Sheydaev, die daarom met een bal achter het standbeen probeerde toe te slaan. Alleen wist hij op een haar na het leder niet te raken. Aan de andere kant schoot Abdelhak Nouri de bal kiezelhard naast het doel op aangeven van Bilal Ould-Chikh.

Ould-Chikh was in de eerste helft de gevaarlijkste speler. Hij probeerde een paar keer met een geplaatste bal toe te slaan, alleen stond zijn vizier niet op scherp. De Russen hadden snel door dat de buitenspeler strakker gedekt diende te worden. Omdat het tempo omlaag ging, vielen er eveneens minder kansen te noteren. Rusland sloeg bijna toe uit een vrije bal vanaf rand zestien, maar doelman Joël Drommel tikte de lage inzet knap uit de korte hoek. Nederland wist vlak voor rust wel toe te slaan. Ould-Chikh legde een vrije bal vanaf rechts op het hoofd van Pelle van Amersfoort, die zijn kopbal in het doel zag verdwijnen.

De Russen kwamen na rust uiterst scherp uit de startblokken. Sheydaev kreeg een opgelegde kans om de stand weer in evenwicht te brengen. Vanaf een meter of zeven had de spits de hoek voor het uitzoeken. Hij raakte de bal iets te veel aan de onderkant, waardoor hij zijn poging snoeihard zag strandden op de lat boven keeper Drommel. Even later dacht Rusland alsnog op gelijke hoogte te komen, maar werd een kopgoal afgekeurd vanwege een aanvallende fout.

Net op het moment dat Rusland de controle in handen leek te hebben en het wachten was op de gelijkmaker, moest de tegenstander van Nederland met tien man verder. Aleksandr Likhachev kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Oranje kwam tot dan toe nauwelijks in het spel voor. In de persoon van Nouri was Nederland in de slotfase nog wel dicht bij de verdubbeling, maar een lobje van de aanvoerder landde op het dak van het doel. Desondanks is Oranje met een 1-0 zege goed aan het EK begonnen.

Door: Robin Tibbe