10.07.2015 21:54

Duitsland in laatste minuut voorbij Oranje

Het Nederlands elftal onder 19 dacht zich vrijdagavond een uitstekende uitgangspositie te bezorgen op het Jeugd EK in Griekenland. Lange tijd hield het namelijk Duitsland op 0-0, ware het niet dat ze in de laatste minuut alsnog een tegentreffer incasseerden. Daardoor staat iedereen in Groep B van het EK na twee wedstrijden op drie punten.

Het lukte Nederland niet om zijn gewenste tactiek te hanteren tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Aron Winter bereikt het liefst via verzorgd voetbal de voorhoede en wil achterin opbouwen. Daarvan waren de Duitsers op de hoogte. Zij zetten direct druk op de spelers van Nederland, waardoor ze gedwongen werden tot een lange bal. Die werd vervolgens bijna elke keer gewonnen door een Duitse verdediger. De eerste kansen waren dan ook voor Duitsland. Luca Waldschmidt wrong zich tweemaal in scoringspositie. Beide keren moest hij zijn meerde erkennen in doelman Joël Drommel.

De grootste kans van het eerste bedrijf was voor Leroy Sané. De aanvaller scoorde dit seizoen al namens Schalke 04 in de Champions League tegen Real Madrid en kreeg vanaf elf meter de ruimte om een hoek uit te zoeken. De beslissing viel op rechts en uitgerekend op die plek stond centrale verdediger Terry Sanniez om met zijn knie een doelpunt te voorkomen. Nederland bleef in het restant van de eerste helft onder druk staan. Het lukte vleugelaanvallers Bilal Ould-Chikh en Issa Kallon bovendien niet om via de vleugels voor gevaar te zorgen. Pelle van Amersfoort kreeg vlak voor rust nog wel de kans om een voorzet van Kallon binnen te koppen. Zijn kopbal vloog echter rakelings langs de kruising.

Het eerste gevaar kwam na rust ook van de voeten van een Duitser. Sané probeerde met een lage schuiver Drommel op het verkeerde been te zetten. Zijn poging ging rakelings voor het doel langs en bovendien lag de keeper van Nederland in de goede hoek. Nederland wist in de tweede helft de Duitsers verder van het eigen doel te houden. Daardoor kwam het minder in de problemen. Alleen wist het ook met een iets andere tactiek voorin niets te forceren. Van Amersfoort kreeg weinig bruikbare voorzetten van de zijkant. Zijn kans na ruim een uur spelen creëerde hij dan ook zelf, maar de Heerenveen-speler kreeg de bal niet door de benen van de uitkomende keeper.

Van Amersfoort werd bijna de gehele wedstrijd geïsoleerd door de verdedigers van Duitsland. Zijn collega’s in de voorhoede wisten ook niet voor gevaar te zorgen, waar voornamelijk opviel dat Ould-Chikh veelal voor eigen succes ging. Tot grote ergernis van zijn teamgenoten. In de slotfase voorkwam doelman Joël Drommel tweemaal dat Duitsland scoorde. In de laatste minuut was hij echter machteloos bij een benutte rebound van invaller Gianluca Rizzo. Door de nederlaag van Oranje heeft iedereen in Groep B dezelfde kansen om de halve finale te bereiken.

Door: Robin Tibbe