08.08.2015 15:37

Eigen goal helpt Van Gaal langs Tottenham

Gezamenlijk vieren de Manchester United-spelers de 1-0 tegen Tottenham Hotspur. Wayne Rooney en Juan Mata zoeken Memphis Depay op. (08-08-2015)

Manchester United heeft zaterdagmiddag voor eigen publiek de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen: 1-0. Dat deed de ploeg van trainer Louis van Gaal met onder meer Memphis Depay en Sergio Romero in de basis. Tottenham Hotspur deed niet al te veel onder voor zijn tegenstander, maar een eigen doelpunt van Kyle Walker in de eerste helft heeft ze de eerste punten van het seizoen gekost.

Met een hoog Eredivisie-gehalte begon Tottenham Hotspur sterk aan de wedstrijd. Onder meer dankzij de inbreng van zes spelers met een verleden in Nederland wist Spurs druk uit te oefenen op Manchester United. De eerste kans was dan ook voor de bezoekers. Harry Kane wipte de bal met gevoel over de verdediging van United, waarna Eriksen oog in oog stond met Sergio Romero. De boogbal verdween over de vervanger van David de Gea op het dak van het doel. Tottenham bleef daarna het betere van het spel houden.

Alles veranderde toen Nabil Bentaleb in de fout ging. Zijn balverlies zette Wayne Rooney uiteindelijk in scoringspositie op elf meter van het doel. In een uiterste poging de spits af te stoppen, tikte Kyle Walker de bal in zijn eigen doel. Michel Vorm was kansloos bij de bal van zijn teamgenoot. Vanaf dat moment lag de controle bij de manschappen van trainer Louis van Gaal, hoewel ze veelal niet eens de bal hadden. United gokte op een foutje bij Tottenham om in de counter genadeloos toe te slaan. Tottenham wist na de openingstreffer in de eerste helft niet meer in de buurt van de zestien van Manchester United te komen.

Ook in de tweede helft wist Tottenham in het begin nauwelijks gevaar te creëren. De verdedigers hadden grootse moeite om de eigen voorhoede te bereiken. Daar had United tot aan het openingsdoelpunt eveneens last van. De thuissupporters stonden na zestig minuten pas voor het eerst in de tweede helft op de banken. Dat gebeurde vanwege het officiële debuut van Bastian Schweinsteiger, die al snel een gele kaart achter zijn naam had staan.

Depay maakte tijdens zijn eerste officiële wedstrijd voor United niet de negentig minuten vol. Louis van Gaal besloot hem na zeventig minuten te wisselen en daar oogde hij ontevreden mee. Pas in de slotfase kwam Tottenham wat sterker voor de dag. Toch wist het Manchester United niet in de problemen te brengen. Met drie punten geeft Van Gaal een perfect cadeau voor zijn verjaardag gekregen. Hij zal opgelucht zijn dat ditmaal de openingswedstrijd niet verloren is gegaan.

Door: Robin Tibbe