01.10.2015 23:06

FC Groningen blijft puntloos in Europa League

FC Groningen-verdediger Hans Hateboer baalt na de 1-0 achterstand in het Europa League-duel met Sporting Braga. (01-10-2015)

FC Groningen heeft donderdag in Braga een nederlaag niet kunnen voorkomen. SC Braga won in het Estádio Municipal de Braga met 1-0 van de Groningers en gaan daarmee aan kop in groep F. Het enige doelpunt viel al vroeg in de wedstrijd en kwam op naam van Braga-spits Ahmed Mahgoub.

Voor FC Groningen was er wat recht te zetten na het verlies in eigen huis in de eerste wedstrijd van de Europa League tegen Olympique Marseille. Vertrouwen was er  vooraf wel aanwezig, maar dat liep na vijf minuten een deuk op toen SC Braga al op een 1-0 voorsprong kwam. Na een prachtige combinatie van de thuisploeg was het Braga-aanvaller Ahmed Mahgoub die Etiënne Reijnen simpel uitkapte en daarna de bal onder FC Groningen-doelman Sergio Padt doorschoof. Nog geen zeven minuten later was het die andere spits van SC Braga, Rui Fonte, die na een individuele actie, waarbij hij Johan Kappelhof uitkapte, de bal onderkant lat schoot. De bal stuiterde op de doellijn weer omhoog en raakte opnieuw de lat. Gelukkig voor FC Groningen was de bal niet over de doellijn geweest.

SC Braga bleef daarna vroeg druk zetten op de verdediging van FC Groningen, waardoor de centrale verdedigers geen raad wisten met de bal. Erwin van de Looi greep daarom na een half uur spelen in en haalde de onzichtbare Albert Rusnák naar de kant om een extra centrale verdediger in te brengen. Kasper Larsen nam de plek van Rusnák in. In het slot van de eerste helft kreeg Bryan Linssen nog een goede kans. De buitenspeler schoot de bal vanuit de draai rakelings over. Het was het enige speldenprikje van FC Groningen in de eerste helft.

Ook in de tweede helft moest FC Groningen het spel aan de thuisploeg laten. Voornamelijk Djavan, de linksback van SC Braga en Marcelo Goiano, de rechtsback van de Portugezen, waren gevaarlijk met verscheidene voorzetten vanaf de flanken. Telkens kwam de Groningse verdediging goed weg, doordat de spitsen van SC Braga niet op scherp stonden. Halverwege de tweede helft kwam FC Groningen wel beter in de wedstrijd, ook omdat de thuisploeg de voorsprong wel prima vond.

Het waren vooral lange ballen van Hedwiges Maduro en Simon Tibbling die voor dreiging zorgden achter de verdediging van SC Braga. Bryan Linssen, die een prima wedstrijd speelde evenals de hardwerkende Mimoun Mahi, kregen hun pogingen echter niet tussen de palen. En dat terwijl het al een hels karwij voor de Groningers was om überhaupt voor de goal van de tegenstander te komen. In de laatste fase van de wedstrijd ging dat wel beter, maar de echte doelpogingen bleven uit. FC Groningen weet daarom wederom niet te winnen in Europa en door de overwinning van Slovan Liberec op Olympique Marseille staat FC Groningen op een laatste plaats in poule F in de Europa League. Braga gaat na twee wedstrijden aan kop met de volle zes punten.

Door: Thomas Mulder