10.12.2015 20:52

Bloedeloze remise tussen Groningen en Braga

FC Groningen heeft van de laatste wedstrijd in de Europa League geen spektakel gemaakt. De tegenstander, Sporting Braga, kwam op bezoek voor een gelijkspel en bracht een succesvol einde aan dat doel: 0-0.

Het was de laatste wedstrijd van Groningen op Europees gebied voorlopig, vermoedelijk voor jaren. Dat wist het van tevoren al; het was wiskundig gezien onmogelijk om Olympique Marseille nog bij te halen. Voor de thuisploeg stond dus nog slechts de trots op het spel. Dat gold niet voor Braga. Zij bezetten vooraf weliswaar de eerste plek in de groep, die kon nog weggegeven worden. Als de Portugezen zouden verliezen bij Groningen en Marseille zou het volle pond ophalen bij Slovan Liberec, dan zouden de Fransen met groepswinst de knock-outfase tegemoet gaan.

Sporting Braga ging de wedstrijd in met verdedigende aspiraties. Het wist al dat een punt genoeg was om groepswinst te behalen, aangezien Olympique Marseille op drie punten achterstand stond. Dit was in de eerste helft goed te zien. De Portugese bezoekers hadden al twee duels op rij niet gescoord. In de eerste helft tegen Groningen lukte dat ook niet. Braga liet het spel volledig aan de thuisploeg over. De Groningers gingen daar op hun beurt wat onwennig mee om. Ze creëerden wel een aantal kansen, maar verder hield het niet over. Uiteindelijk was de grootste kans van de eerste 45 minuten voor Hans Hateboer. De rechtsback kreeg na een kwartier spelen een goede voorzet en moest op volle snelheid nog glijden richting de bal, waardoor het schot teleurstelde. De bal ging jammerlijk over, net als de helft zelf.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Simon Tibbling kreeg binnen vijf minuten een grote kans om er 1-0 van te maken, maar verzuimde dat te doen door net naast te schieten.  Ook Braga kwam tot een aantal kansen. Eén daarvan was die van Wilson Eduardo. Hij kon in de 65ste minuut vrij op doel af, maar het was Sergio Padt die een 0-1 in de weg stond. Vijf minuten later waren de Portugezen eveneens dichtbij. Uit een corner stond invaller Crislan volledig vrij om in te koppen. Dat lukte bijna, maar de bal ging via Padt op de lat.

In die fase nam Braga ook het initiatief enigszins over. Groningen kon het niet meer brengen en zag de Portugezen een aantal gevaarlijke kansen creëren. Zo kwam Wilson Eduardo in de 82ste minuut dichtbij door een vrije trap van ongeveer dertig meter een paar decimeters naast te mikken. Alsof dat nog niet genoeg was, was ook Boly nog erg dicht bij de winnende treffer. In de slotminuten tikte hij de bal op de lat nadat Padt de fout inging. Ondanks een kansenregen in de Euroborg bleef het bij 0-0.

Hierdoor mag Groningen toch nog een puntje bijschrijven en verdubbelt het aantal naar twee. Daarnaast is het voor de recettes iets gunstiger om gelijk te spelen dan een nederlaag te lijden. Braga gaat terug naar Portugal met hetzelfde als waarvoor ze gekomen waren. Door het gelijkspel sluit de Europa League-finalist van 2011 de groep als winnaar af, waardoor het kan rekenen op een iets zwakkere tegenstander in de volgende ronde.

Door: Nino Vermeulen