12.12.2015 08:30

Loting voor het EK 2016: Hoe en wanneer?

Na een lange kwalificatiereeks wordt er zaterdagavond geloot voor het EK 2016 en later op deze dag weten we welke landen het tegen elkaar op gaan nemen. Voetbal.com zocht uit hoe de loting precies werkt. De 24 deelnemende landen worden onderverdeeld in zes poules met vier landen. De loting voor het toernooi in Frankrijk start zaterdag om 18:00 uur.

Op basis van de UEFA Nationale coëfficientenlijst zijn titelverdediger Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal en wereldranglijstaanvoerder België ingedeeld in pot 1. Ook gastland Frankrijk vinden we terug in deze pot. De loting start met pot 1 en op die manier worden de landen verdeeld als groepshoofden van de zes poules. Vervolgens gaat de loting verder met pot 4, waarvan de landen ook worden onderverdeeld onder de zes poules. Daarna volgen pot 3 en pot 2. Uiteindelijk plaatsen de nummers één en twee van een poule zich voor de knock-out fase van het toernooi, terwijl de vier beste nummers drie ook nog een kans krijgen.

Hoofdrol Gullit

Voor oud-voetballer Ruud Gullit is zaterdagavond tijdens de loting voor het EK-voetbal van 2016 een hoofdrol weggelegd. Gullit staat samen met Frans international Bixente Lizarazu lang op het podium tijdens de ceremonie in Parijs.

Beide oud-voetballers hebben een goed verleden met het EK. Gullit won in 1988 met het Nederlands Elftal de titel en Lizarazu deed dat in 2000 met Frankrijk. De Nederlander en Fransman ontvangen rond de loting oud-voetballers als Antonín Panenka, Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas en David Trezeguet.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner