03.02.2016 23:17

Botteghin kopt Feyenoord naar halve finale

Eric Botteghin (r.) kan volledig vrijstaand de openingstreffer maken met het hoofd. Benjamin van Leer moet de openingstreffer toestaan in de blessuretijd van het bekerduel Roda JC - Feyenoord. (03-02-2016)

Feyenoord heeft woensdagavond met veel moeite de halve finale van de KNVB beker bereikt. Ondanks het moeizame spel tegen Roda JC stapten de Rotterdammers na verlenging als winnaar van het veld dankzij een kopbal van Eric Botteghin: 0-1.

Trainer Giovanni van Bronckhorst liet Feyenoord in een andere formatie dan normaal aantreden. Vanwege de vijf nederlagen op rij in de Eredivisie voelde de keuzeheer zich genoodzaakt een wijziging door te voeren. Dat betekende dat de Rotterdammers met vijf verdedigers aantraden tegen Roda JC. Omdat de Limburgers de laatste duels defensief goed stonden, voltrok zich in de eerste helft dan ook een moeizame wedstrijd met weinig kansen en een laag speltempo.

Beide ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd in het Parkstad Limburg Stadion. Dat kwam vooral omdat zowel Roda als Feyenoord geen risico durfde te nemen om tot een kans te komen. Eljero Elia dook desondanks een keer goed op voor de keeper na doortikken van Dirk Kuyt. De vleugelaanvaller schoot echter wild over. Aan de andere kant loste linksback Ard van Poppen voor rust een prima schot. Feyenoord wist gaandeweg de wedstrijd voor meer dreiging te zorgen aan de rechterkant door het opkomen van rechtsback Rick Karsdorp.

Roda JC begon een stuk scherper aan de tweede helft dan de bezoekers uit Rotterdam. De ploeg uit Kerkrade hield continu druk op de spelers van Feyenoord, waardoor de manschappen van Van Bronckhorst niet in staat waren rustig tot een aanval te komen. De gasten wisten bijna niets te creëren en moesten zich vooral beperken tot het onschadelijk maken van Roda JC, dat met Hicham Faik als gelegenheidslinksback speelde omdat Van Peppen in de rust geblesseerd uitviel.

Een kwartier voor tijd maakte Mike van Duinen als vervanger van Kristoffer Peterson zijn debuut in het shirt van Roda JC. Een verlenging moest uiteindelijk uitwijzen wie als winnaar van het veld stapte. Daarin kreeg Feyenoord weer grip op de wedstrijd en sloeg het op slag van rust toe in de persoon van Botteghin. Hij kopte een verlengde corner bij de tweede paal binnen. Hij kroonde zich daarmee tot matchwinner. Feyenoord gaat donderdagavond samen met VVSB, AZ en de winnaar van het duel tussen PSV en FC Utrecht in de koker voor de loting van de halve finale.

Door: Robin Tibbe