18.05.2016 11:21

Van der Sar: "Ajax hoort in Champions League"

Marc Overmars is in gesprek met oud-doelman Edwin van der Sar tijdens het duel Ajax tegen ADO. (22-03-2015)
Marc Overmars is in gesprek met oud-doelman Edwin van der Sar tijdens het duel Ajax tegen ADO. (22-03-2015)

Niet alleen de landstitel ging verloren voor Ajax, maar ook het ticket voor de Champions League glipte uit de handen. En nu moeten de Amsterdammers zich via een voorronde alsnog kwalificeren voor het miljoenenbal. Edwin van der Sar weet hoe belangrijk het is voor Ajax om weer Europees succes te hebben.

"Te laag", klinkt het antwoord van Van der Sar op de vraag van Voetbal International waar Ajax momenteel in Europa staat. "De afgelopen jaren hebben we in Europa absoluut ondermaats gepresteerd. Dat is frustrerend. Vooral de uitschakeling door Rapid Wien in de voorronde van de Champions League was een enorme klap. Ik zie nóg voor me hoe tijdens de rust in Wenen, bij een 2-0 voorsprong, om me heen op de tribune de duimpjes omhoog gingen. Zo van: Dat zit wel goed. Het werd alsnog 2-2 en in Amsterdam verloren we zelfs. Die klap dreunde lang na bij iedereen. We vinden allemaal dat Ajax in de Champions League thuishoort. Nu moeten we opnieuw de voorronde in, helaas."

De directeur begrijpt wel wat er nodig is voor Ajax om weer Europees succes te hebben: "'De meest succesvolle ploegen in Europa zijn al een tijdje bij elkaar. Daar zie je een mix van ervaring, hardheid, gogme en talent. Zodra een dergelijke ploeg op elkaar is ingespeeld, komen de resultaten. Bij Ajax hebben we dit seizoen de meerwaarde van Nemanja Gudelj gezien. Hij begon wat onwennig, maar vanaf het moment dat Nemanja in zijn kracht kon voetballen kwamen zijn specifieke kwaliteiten naar boven. En kijk naar de stabiliteit van spelers als Jasper Cillessen, Joël Veltman en Davy Klaassen. Naar dat niveau kunnen de wat jongere spelers óók toegroeien als ze blijven. Het streven is dus om de belangrijke spelers binnenboord te houden. Met waar mogelijk een versterking."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner