15.06.2016 19:50

Mehmedi helpt Zwitserland aan gelijkspel

Roemenië en Zwitserland hebben elkaar woensdagavond in evenwicht gehouden in Groep A op het EK in Frankrijk. De Roemenen kwamen op voorsprong en hadden de kans om de 1-0 te verdubbelen, maar Zwitserland herstelde de schade met een prachtig doelpunt van Admir Mehmedi.

Zwitserland begon goed aan de wedstrijd waarin Blerim Džemaili zijn vijftigste interland speelde. In de eerste twintig minuten van het EK-duel in Groep A waren de Zwitsers duidelijk de bovenliggende partij. Maar het was aan spits Haris Seferović te danken dat het in die fase niet tot scoren kwam. De aanvaller van Eintracht Frankfurt draaide zich een keer goed vrij, maar mikte zijn bal voor het doel langs. Een moment later voorkwam het been van de keeper een doelpunt van de voorhoedespeler

Ook in het openingsduel had Seferović moeite het doel te vinden, hoewel hij daarvoor wel de kansen had. Desondanks leek er niets aan de hand, totdat de scheidsrechter naar de strafschopstip wees voor Roemenië. Stephan Lichtsteiner beging een overtreding door zijn tegenstander naar de grond te trekken. Bogdan Stancu liet keeper Yann Sommer vervolgens kansloos door hem op het verkeerde been te zetten bij de strafschop. Diezelfde Sommer haalde vlak daarna opgelucht adem nadat een poging van Cristian Săpunaru tegen de paal belandde.

Roemenië speelde geduldig en afwachtend tegen Zwitserland. De Zwitsers moesten het spel maken en kregen daar gaandeweg het duel steeds meer moeite mee. In de tweede helft stond Roemenië verder vooruit om druk van Zwitserland te voorkomen. Dat ging ze in eerste instantie goed af. Het kwam zelfs bijna op een 2-0 voorsprong. Centrale verdediger Johan Djourou raakte een voorzet verkeerd, waarna hij de bal bijna in het eigen doel zag vallen.

Zwitserland speelde een stuk geduldiger dan voor rust in de jacht op de gelijkmaker, wat na een uur spelen de 1-1 opleverde. Admir Mehmedi kreeg de bal per toeval voor zijn voet en jaagde met links de bal snoeihard tegen het net. Roemenië kwam vervolgens steeds meer onder druk te staan. Zwitserland probeerde een voorsprong te forceren, maar was te slordig in de voorhoede om het Roemenië echt lastig te maken.

De Zwitsers zullen het meest tevreden zijn met het punt. Daardoor zijn ze met vier punten zo goed als zeker van de volgende ronde. Roemenië moet in de laatste speelronde vol aan de bak tegen Albanië om nog enigszins kans te maken. Door het gelijkspel staat het namelijk op één punt in Groep A.

Door: Robin Tibbe