01.07.2016 15:12

Voetbalgekte op IJsland neemt verder toe

De spelers van IJsland vieren het behalen van de kwartfinale op het EK in Frankrijk. Engeland wordt met 2-1 verslagen. (28-06-2016)
De spelers van IJsland vieren het behalen van de kwartfinale op het EK in Frankrijk. Engeland wordt met 2-1 verslagen. (28-06-2016)

IJsland heeft met de goede prestaties vriend en vijand verrast op dit EK. De inwoners van het eiland omarmen op het moment hun voetbalhelden volledig: de shirts zijn niet aan te slepen.

IJsland is de grote verrassing van het toernooi. Het elftal van bondscoach Lars Lagerbäck versloeg eerder Engeland en speelt zondagavond tegen gastland Frankrijk in de kwartfinale. Errea, de Italiaanse kledingsponsor van IJsland, kan de vraag naar voetbalshirts nauwelijks aan en verwacht veel meer dan de geplande 30.000 shirts te verkopen. Dat betekent dat een op de tien inwoners van het land een voetbalshirt heeft gekocht.

Errea heeft nooit eerder een voetbalelftal gesponsord dat mee mocht doen aan een EK. Ook voetbaldwergen Malta, Cyprus en Luxemburg spelen in shirts van de Italiaanse kledingfabrikant. Het bedrijf heeft nog een contract tot 2020 met IJslandse voetbalbond, maar vreest dat andere sportkledingfabrikanten zich zullen melden.

Hoewel de shirts tachtig euro kosten, zijn ze bijna overal in IJsland uitverkocht. Zaterdag is er weer een nieuwe voorraad en kunnen de supporters weer terecht in de winkels voor een shirt. De IJslandse distributeur van de shirts, Sport Company, is maar wat blij met het succes van het nationale elftal: het bedrijf heeft zijn hele omzet van vorig jaar inmiddels al overtroffen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner