06.07.2016 22:49

Portugal maakt einde aan EK-avontuur Wales

Portugal mag zich opmaken voor een EK-finale. In de halve finale was het woensdagavond te sterk voor debutant Wales. De Portugezen stelden hun eerste zege in de reguliere speeltijd veilig met twee snelle doelpunten na rust.

De grote afwezigen in Lyon waren Aaron Ramsey en Pepe. Ramsey moest de halve finale aan zich voorbij laten gaan omdat hij in de kwartfinale zijn tweede gele kaart van het toernooi kreeg. De speler van Arsenal bekeek het duel daardoor vanaf de tribune. In de buurt van hem zat ook Pepe. De centrale verdediger kampte met een blessure, waardoor hij niet inzetbaar was voor de Portugezen.

In de eerste helft voltrok zich vooral een behoudende wedstrijd. Portugal had voornamelijk het balbezit, maar slaagde er nauwelijks in om echt druk te zetten op de verdediging van Wales. Ook Cristiano Ronaldo kwam weinig in het spel voor. De vedette werd werkelijk overal in de aanval gevolgd door James Collins en Ashley Williams. Collins voorkwam onder meer een kansrijke kopbal van de aanvaller.

Gareth Bale, teamgenoot van Ronaldo bij Real Madrid, wist eveneens geen gevaar te stichten. De afstanden naar het doel werden voor de voorhoedespeler te groot. Daardoor kwam hij voor rust niet verder dan een schot van grote afstand. Wales kende een kleine opleving in de eerste helft, maar werd vrijwel voortdurend op de eigen helft terug gedwongen door Portugal. Omdat de eindpass bij de Portugezen niet op orde was, bleef een grote kans voor de theepauze uit.

Vrijwel direct na rust kreeg Wales twee zware klappen te verwerken. Ronaldo sloeg als eerste toe met een machtige kopbal. Vanuit een voorzet vanaf de linkerkant torende de aanvaller boven alles en iedereen uit. Doelman Wayne Hennessey was dan ook kansloos op de inzet. Vrijwel direct daarna moest de keeper alweer de bal uit het net halen. Een schot van Ronaldo leek voorlangs te gaan, maar Nani promoveerde de poging met een sliding tot de 2-0 voor Portugal.

De bondscoach van Wales reageerde direct door een paar aanvallende wissels toe te passen. Het kwam de kwaliteit van het spel niet ten goede. João Mário had zelfs de 3-0 voor de Portugezen op zijn schoen, maar werkte een rebound net naast. Wales moest in de slotfase vooral oppassen voor een counter en kwam zelf niet tot echt gevaar.

Daardoor is er een eind gekomen aan het avontuur van Wales in Frankrijk. Voor Portugal betekende de eerste zege in de reguliere speeltijd op dit EK een plek in de finale. Daarin speelt het tegen Duitsland of Frankrijk.