21.07.2016 21:45

Oranje U19 mist WK na absurde burenclash

Het Nederlands elftal onder 19 jaar gaat volgend jaar niet uitkomen op het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Oranje wist in de slotfase van de tweede helft een verlenging af te dwingen: 2-2. Na een spannende verlenging (3-3) won Duitsland echter uiteindelijk na strafschoppen.

Met drie nieuwe spelers in de basis was Duitsland de laatste horde om het WK U20 te bereiken in Zuid-Korea. Ajacieden Carel Eiting en Vince Gino Dekker kregen de voorkeur boven PSV’ers Sam Lammers en Kenneth Paal. Verder startte Julian Lelieveld op rechtsback in plaats van Deyovaisio Zeefuik. Het begin van de wedstrijd was wat slapjes. Beide ploegen hanteerden een laag speeltempo en namen weinig risico. Na een kwartier spelen greep Duitsland beetje bij beetje het initiatief.

De eerste mogelijkheid kwam vanuit een vrije trap. Deze werd een metertje naast het doel geschoten door nieuwkomer Max Besuschkow. Daarna was het tijd voor de andere nieuweling in de Duitse basis: Maximilian Mittelstädt. Allereerst schoot de linksbuiten na een korte corner ruim over het doel bij de eerste paal. Even later moest Pablo Rosario vlak voor de doellijn een inzet van Mittelstädt blokkeren. Twee minuten voor rust kwam Duitsland alsnog verdiend op voorsprong. Een misverstand tussen Hidde ter Avest en Yanick van Osch schonk Philipp Ochs een niet te missen kans van dichtbij: 1-0.

Bondscoach Aron Winter voerde een dubbele wissel door na de theepauze. PSV’ers Sam Lammers en Jurich Carolina kwamen in het veld voor Vince Gino Dekker en Jari Schuurman. Desondanks hield Duitsland het heft in handen. Oranje kwam maar niet aan voetballen toe. Het spel speelde met name af op de helft van de Nederlandse talenten. De Duitsers bleven de gevaarlijkste ploeg. Julian Lelieveld moest een kopbal wegtrappen en doelman Van Osch zag een afstandsknal van Benjamin Henrichs over de kruising zweven.

De beste kans was na driekwart wedstrijd echter voor Besuschkow. Na wegboksen van Van Osch poogde de Duitser wat gehaast de bal over het Nederlandse doel. Een kwartier voor tijd haalde Abdelhak Nouri nog een Duitse kopbal van de lijn. Kansen bleven uit voor Oranje. Tien minuten voor tijd ontstond toch een wonder. Aanvoerder Nouri knalde een vrije trap van ongeveer achttien meter in de kruising: 1-1. Even later redde Yanick van Osch op spectaculaire wijze een inzet van Gökhan Gül. Het wonder werd echter een ware Houdini act. Invaller Dennis van der Heijden kopte vlak voor tijd de 2-1 spijkerhard tegen de touwen.

En toch moet je Duitsers nooit uitvlakken. In diepe blessuretijd kopte Suat Serdar een hoekschop bij de eerste paal in het doel: 2-2. De verlenging moest een beslissing gaan brengen. In die verlenging greep Duitsland opnieuw het initiatief. Marvin Mehlem anticipeerde uitstekend op een steekpass van Mittelstädt. De invaller schoof de bal vervolgens rustig onder Van Osch door: 3-2. Maar een verrassende gelijkmaker hoorde bij dit duel en kwam er dan ook. Sam Lammers tikte in de tweede helft van de verlenging een voorzet van Calvin Verdonk in het doel: 3-3.

De spanning bleef intens en beide teams knokten ook in het slot van de verlenging voor de overwinning. In de slotminuten creëerde Oranje de eerste echte mogelijkheid die niet benut werd. Een aanval over vele schijven belandde via Eiting bij invaller Michel Vlap. De middenvelder loste echter een zwak schotje op de Duitse goalie. Duitsland schoot in de persoon van Benjamin Henrichs nog op de kruising. De strafschoppen moesten uiteindelijk een beslissing brengen. Nouri en Vlap raakten beiden de lat. De beslissende penalty werd uiteindelijk gemaakt door Henrichs. Oranje mist het WK 2017.

Door: Koen Larmit