25.07.2016 12:30

Dijkhuizen: "Komen talenten van Man City bij"

De wereld had er voor Marinus Dijkhuizen en NAC Breda op zondag 22 mei heel anders uit kunnen zien. De 44-jarige oefenmeester zag zijn aanvallende middenvelder Kevin Brands enkele seconden voor het laatste fluitsignaal de bal net naast het doel mikken. NAC Breda verloor daardoor met 3-4 over twee wedstrijden van aartsrivaal Willem II en komt daardoor opnieuw in de Jupiler League uit.

Nu de voorbereiding er bijna opzit, blikt Dijkhuizen vooruit op het aankomende seizoen.

Na de nederlaag tegen Willem II eind mei hebben Hans Smulders en jij aan het ‘nieuwe NAC’ gewerkt. Veel spelers vertrokken en kwamen. Heb je tijdens de voorbereiding een nieuw NAC gezien?
"We hebben natuurlijk een hele andere ploeg nu op het veld staan. Ze ogen wat frisser, het is een jongere ploeg. Voor de buitenwereld is het misschien minder aansprekend als je kijkt naar de namen. In die zin is het sowieso allemaal nieuw. Ook wel een geheel nieuw elan, maar dat kwam in de laatste oefenwedstrijd niet tot uiting."

Kijkend naar de rest van de voorbereiding. Zeven wedstrijden gewonnen en slechts één goal tegen. Hecht je veel waarde aan deze resultaten?
"Het zijn natuurlijk veelal amateurs waar we tegen hebben geoefend, dus die resultaten zeggen me niet veel. Ik hecht er niet veel waarde aan. Aankomend weekend volgt nog een oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Die is heel hard nodig, want ook conditioneel zit het allemaal nog niet op het gewenste niveau. Daarin lopen we nu achter vind ik. Kijk, op trainingsniveau halen we het gewenste niveau wel, maar tijdens de wedstrijden komt het er nog niet uit. Daarvoor heb je tegenstanders van hetzelfde kaliber nodig. Dat hebben we wel tegen KV Mechelen en Sparta, maar liever had ik daar vier van zulke wedstrijden gehad. Nu heb je er maar twee en dat vind ik te weinig."

Hoe zou je het gewenste spel omschrijven?
"Natuurlijk aanvallend, wat bij deze club past. Veel snelheid en druk naar voren zetten. Gretig, fris, maar vooral ook samenwerken met elkaar. Ik wil echt een team op het veld zien. Aan eenlingen heb ik niks."

Kortom, de bekende NOAD-mentaliteit?
"Zeker, daar ben ik de eerste dag hier al mee begonnen met erin te slijpen. Dat is het voordeel van afgelopen seizoen. Ik heb NAC goed leren kennen in die zeven, acht maanden dat ik hier aan de slag was. Tegen de jongens heb ik aangegeven dat het binnen mijn visie past en het precies dat is, wat het publiek graag ziet bij deze club. Aanvallend voetbal, druk naar voren, daar werken we hard aan om dat er in te krijgen."

Vorig seizoen kende NAC een moeilijke start van de Jupiler League. Er werd verloren van FC Volendam, FC Eindhoven en ternauwernood een punt gepakt bij Helmond Sport. Dit jaar staan Jong FC Utrecht, Achilles’29 en MVV als eerste drie wedstrijden op het programma. Moet dat negen uit negen zijn?
"Nou ja, moeten. Ik snap dat het publiek dit wilt. We hebben vooralsnog het risico met de personele problemen. Met name centraal achterin zijn we heel dun bezet. Er mag niks gebeuren en er moet zeker snel wat bij. Dat ze de voorbereiding niet hebben meegemaakt, vind ik wel een gemis. Maar sowieso komen er nog drie, vier jongens van Manchester City erbij, die hopelijk een meerwaarde voor ons zijn. Het team is nog niet compleet, maar ik ben ervan overtuigd dat we er vanaf het begin voor willen gaan."

Er worden veel City-talenten aan NAC gekoppeld. Is er al meer te vertellen over wie de selectie komt versterken?
"Het is de bedoeling dat er in de laatste week voor Jong FC Utrecht (5 augustus 2016) nog drie, vier jongens aansluiten bij de groep. Momenteel zitten de talenten met Manchester City in China. Ze zijn met de eerste selectie mee, dus dat is al een goed teken. Van de week hebben ook een aantal jongens tegen Bayern München gespeeld, dus die hebben op een goed hoog niveau in de voorbereiding gespeeld. Ze stromen natuurlijk laat in, dus ze moeten snel wennen aan NAC en de andere spelers."

Onder andere centrale verdediger Tosin Adarabioyo wordt genoemd. Staat hij nog altijd bovenaan de shortlist?
"Het is duidelijk dat de namen die je hoort rondzingen, dat die het liefst zo snel mogelijk in Breda aansluiten. Het geeft een kwaliteitsinjectie binnen onze selectie waar de eigen spelers beter van worden. Een goede zaak lijkt me. Het is de bedoeling dat centraal achterin spelers bijkomen, een aanvaller en eventueel een versterking op één van de backposities. Met het halen van versterkingen hebben we gekeken naar de mogelijkheden vanuit Manchester City. De lege plekken hebben we zelf opgevuld."

Er zijn al veel spelers deze zomer ook vertrokken. Bij de spelerspresentatie ontbrak ook Hakim Borahsasar, ondanks een doorlopend contract. Is dat een teken dat hij mag vertrekken?
"Dat klopt, Hakim mag weg. We hebben in onderling overleg besloten dat Hakim daardoor niet aanwezig hoefde te zijn bij de open dag. Het is de bedoeling dat hij nog deze zomerperiode een andere club weet te vinden."

Tot slot, aankomend seizoen weer een nieuwe kans om terug te keren naar de Eredivisie. Wat is de doelstelling dit seizoen?
"We willen dit seizoen meedoen om promotie. Dat is duidelijk bij iedereen binnen NAC. Ik vind dat je zeker top-5 moet kunnen spelen als je kijkt naar de spelers. We hebben nog wel een beetje tijd nodig, dus ik weet niet hoe snel het zich allemaal gaat vormen. Maar uiteindelijk is het doel linksom of rechtsom promotie."

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner