05.08.2016 21:50

NEC en PEC in evenwicht bij Eredivisie-start

Dirk Marcellis (l.) is NEC-speler Reagy Ofosu te snel af en kan er met de bal vandoor tijdens het openingsduel van Eredivisie-seizoen 2016/2017. (05-08-2016)

In de eerste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen 2016/2017 waren NEC en PEC Zwolle in evenwicht. In de eerste helft nam PEC Zwolle de terechte voorsprong via Queensy Menig, maar de mannen van Ron Jans lieten het na om de genadeklap uit te delen. Zo kon NEC via Reagy Ofosu toch nog een punt pakken. En zo eindigde het duel op vrijdagavond in 1-1.

NEC begon met zeven debutanten in de basis. Dus was het zoeken in de openingsfase voor de mannen van nieuwe trainer Peter Hyballa. De uitploeg had daardoor de touwtjes in handen. De snelle spelers voorin, Kingsley Ehizibue en Menig, zorgden voor dreiging zonder dat Zwolle tot echt grote kansen kwam. Na een onwennig begin in Nijmegen kwam NEC steeds beter in de wedstrijd. Toch wist de Gelderse club het lichte overwicht niet om te zetten in kansen op een enkel afstandsschot van Gregor Breinburg na. En bij balverlies gaf de thuisploeg veel ruimte weg. Na ruim een half uur spelen leek Youness Mokhtar te profiteren, maar zijn voorzet ging net voorbij Anass Achahbar en Menig.

Enkele minuten later was het wel raak. Een bal van achteruit werd door een schitterend hakballetje verlengd door Achahbar en zo stuurde de spits Menig de diepte in. De Ajax-huurling, vorig seizoen ook al op huurbasis in Zwolle, schoot raak in de verre hoek. Zo ging PEC Zwolle met een terechte voorsprong de rust in.

Ondanks een dubbele wissel aan de kant van NEC, Hyballa bracht Julian von Haacke en Mikael Dyrestam voor debutanten Stefan Mauk en Robin Buwalda, was het direct Zwolle met de kans. Het schot van Achahbar, dat samen met Menig en Ehizibue een sterk trio vormden voorin, werd geblokt. Enkele minuten later was het wederom Achahbar met de kans, maar dit keer vond hij de vuisten van debutant Joris Delle op zijn weg.

Zo liet PEC kansen liggen om de voorsprong te vergroten en dat voelden de Zwollenaren bij de verrassende gelijkmaker. Dario Dumić lepelde de bal over de Zwolse verdediging heen en vond Reagy Ofosu. De aanvaller leek de bal te ver voor zich te spelen, maar met een zacht tikje, kreeg hij de bal voorbij doelman Mickey van der Hart.

Na de gelijkmaker rook NEC bloed en de Nijmegenaren namen het initiatief in handen. Toch was het Zwolle, met een uitstekende vrije trap van Youness Mokhtar, dat het dichtste bij de winst kwam, maar er zou niet meer gescoord worden in Nijmegen.

Door: Ilona van der Werf