07.08.2016 16:23

Schaars helpt tiental Heerenveen aan punt

Stijn Schaars heeft sc Heerenveen, dat de wedstrijd met tien man eindigde, aan een punt geholpen tijdens het competitieduel met AZ Alkmaar. De routinier schoot acht minuten voor tijd raak vanuit een vrije trap.

De beginfase van AZ - sc Heerenveen was niet bijzonder enerverend, maar na een klein half uur spelen werd het wel degelijk een leuke wedstrijd. Reza Ghoochannejhad en Joris van Overeem hadden hun ploeg op voorsprong moeten zetten, maar het was uiteindelijk Markus Henriksen die het eerste doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Derrick Luckassen had een goede pass op Alireza Jahanbakhsh in huis, die volgens Henriksen in stelling bracht: 1-0.

SC Heerenveen legde zich niet neer bij de achterstand en had via Luciano Slagveer op gelijke hoogte moeten komen, maar de vleugelaanvaller faalde in de afronding. In de 38e minuut leek Wout Weghorst de voorsprong te verdubbelen, maar scheidsrechter Danny Makkelie keurde het doelpunt af vanwege hands. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Arber Zeneli verraste AZ-doelman Sergio Rochet met een geplaatst schot in de verre hoek: 1-1.

De Friezen kregen na rust echter direct een flinke domper te verwerken. Pelle van Amersfoort beging in het strafschopgebied een overtreding op Rens van Eijden. Scheidsrechter Makkelie besloot om AZ een stafschop toe te kennen. Weghorst bleef vervolgens koel vanaf elf meter en liet sc Heerenveen-doelman Erwin Mulder kansloos: 2-1.

De Alkmaarders waren tijdens de tweede helft de bovenliggende partij. De Friezen wisten tijdens de tweede helft geen grote kansen te creëren en zagen na 71 minuten bovendien invaller Willem Huizing met rood het veld verlaten. AZ leek de overwinning binnen te hebben, maar acht minuten voor tijd kreeg sc Heerenveen een vrije trap op een mooie positie. Schaars ging achter de bal staan en wist doelman Rochet te verschalken: 2-2. Derrick Luckassen kopte in de blessuretijd nog raak, maar ook zijn treffer werd afgekeurd door Makkelie.

AZ gaat volgende week op bezoek bij PSV, terwijl sc Heerenveen het in eigen huis opneemt tegen FC Utrecht.

Door: Jurre Hermans