14.08.2016 16:20

Feyenoord wint zonder moeite van FC Twente

Jens Toornstra opent halverwege de eerste helft de score bij de wedstrijd Feyenoord - FC Twente. (14-08-2016)
Jens Toornstra opent halverwege de eerste helft de score bij de wedstrijd Feyenoord - FC Twente. (14-08-2016)

Het heeft Feyenoord zondag weinig moeite gekost om FC Twente van zich af te houden. De Rotterdammers stapten met een 2-0 overwinning van het veld. Het mocht zichzelf na afloop alleen kwalijk nemen dat het niet vaker had gescoord tegen de formatie uit Enschede.

FC Twente voelde zich genoodzaakt om tegen Feyenoord een andere tactiek te hanteren dan tegen Excelsior (1-2 verlies). Trainer René Hake had voor een verdediging van vijf spelers gekozen en had bovendien een plek over voor debutant Yaw Yeboah. De huurling van Manchester City was eindelijk speelgerechtigd voor de Tukkers. Feyenoord verscheen met dezelfde elf spelers aan de aftrap als tijdens de overtuigende 0-5 zege op FC Groningen.

Twente kreeg in het eerste kwartier de ruimte van Feyenoord om mee te voetballen. Dat deden de bezoekers aardig, maar het kwam niet in de buurt van doelman Brad Jones. Zo ontbrak het tweemaal aan een cruciale goede pass om echt gevaarlijk te worden. Daarnaast leverde spits Jari Oosterwijk veelvuldig de bal in. Feyenoord trok vervolgens de controle volledig naar zich toe. Onder meer Lucas Woudenberg en Tonny Vilhena stichtten gevaar namens de Stadionclub.

De Rotterdammers hadden echter enig fortuin nodig bij het openingsdoelpunt. Karim El Ahmadi werd in de zestien goed van de bal gegleden door Hidde ter Avest. Daardoor kwam het leder wel recht in de voeten van de vrijstaande Jens Toornstra. De rechtsbuiten schoot de bal hard in het dak van het doel, waarna de gasten weinig meer te vertellen hadden. FC Twente moest zich beperken tot verdedigen en kwam er op de tegenaanval niet meer uit.

In de tweede helft schakelde Twente over na vier verdedigers vanwege het wegvallen van Stefan Thesker. Feyenoord kreeg daardoor meer ruimte en liet dat ook merken in de eerste minuten na de theepauze. Dirk Kuyt en Rick Karsdorp kregen prima kansen op een treffer, terwijl Jens Toornstra zelfs de paal raakte. Hake vond het op dat moment de tijd voor het debuut van Enes Ünal, die eveneens wordt gehuurd van Man City.

Twente kwam na de wissels meer in het spel voor. Dat deed het wel door achterin meer ruimte weg te geven. Twintig minuten voor tijd had Yeboah zelfs de gelijkmaker op zijn schoen. De vleugelaanvaller schoot de bal hard rakelings naast het doel van Feyenoord. Nicolai Jørgensen gooide het duel in de slotfase op slot door de 2-0 binnen te knallen. Daardoor gaan de Rotterdammers met zes punten op doelsaldo aan kop in de Eredivisie.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner