15.08.2016 22:52

Diego Costa voorkomt puntenverlies Chelsea

Chelsea heeft maandagavond door een laat doelpunt van Diego Costa drie punten overgehouden aan de competitiestart. Voor eigen publiek leek het even twee punten te verspelen tegen West Ham United, maar twee minuten voor tijd kroonde Costa zich tot matchwinner.

Antonio Conte besloot N'Golo Kanté in zijn eerste wedstrijd voor Chelsea vanaf het begin te laten meedoen. Daardoor moest Cesc Fàbregas genoegen nemen met een plek op de bank. West Ham United verscheen met recordaankoop André Ayew aan de aftrap. De Londenaren legden maar liefst 24 miljoen euro neer voor de aanvaller, maar zagen hem na een half uur alweer geblesseerd het veld verlaten op Stamford Bridge.

Vanaf het begin was goed te zien dat West Ham vooral naar Chelsea was gekomen om geen tegendoelpunt op te lopen. Het hanteerde vanaf de eerste minuut een verdedigende speelstijl. Op een gegeven moment lukte het West Ham United niet meer om van de eigen speelhelft af te komen. Chelsea profiteerde daar nauwelijks van. Het voerde de druk weliswaar op, maar de linies van West Ham stonden kort op elkaar en lieten weinig door.

Ondanks de hechte organisatie van West Ham United kreeg Chelsea voor rust twee kansen. De eerste was voor Branislav Ivanović. De rechtsback liep goed door en kreeg in het strafschopgebied de bal mee van Willian. Zijn verrassende poging in de korte hoek werd nog net gekeerd door de doelman. Sluitpost Adrián had het nakijken bij een poging van Eden Hazard. Tot zijn opluchting mikte de Belgische dribbelaar de bal echter net naast. West Ham stelde daar tot dan toe niets tegenover.

Met een strafschop begon de tweede helft uitstekend voor Chelsea. Eden Hazard mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding op César Azpilicueta. De international schoot de bal hard en onhoudbaar door het midden. Chelsea toonde zich bij vlagen oppermachtig in het eigen stadion. West Ham voelde zich dan ook genoodzaakt om sterspeler Dimitri Payet in de slotfase in te brengen om wat te forceren.

Diego Costa ontsnapte halverwege de tweede helft aan zijn tweede gele kaart na een overtreding op de doelman. Uit het niets kwamen de gasten vervolgens op gelijke hoogte. Na een kleine scrimmage vanuit een corner belandde de bal voor James Collins, die met links hard de bal in het doel schoot. Daarmee was alle energie van Chelsea tenietgedaan. Een zege kwam er alsnog voor The Blues door een lage rake schuiver van Diego Costa: 2-1.