16.08.2016 22:36

Ajax doet zichzelf tekort met gelijkspel

Amin Younes krijgt halverwege de eerste helft dé kans om de 1-1 binnen te prikken, maar de aanvaller tikt van dichtbij naast. Ajax blijft in de Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen FK Rostov tegen een 0-1 achterstand aan kijken. (16-08-2016)

Ajax heeft dinsdagavond tijdens de heenwedstrijd van de play-offs in de Champions League tegen het Russische FK Rostov met 1-1 gelijk gespeeld. De ploeg van Peter Bosz kwam al vroeg op een 0-1 achterstand, maar leek daar niet van onder de indruk. Met goed voetbal knokte Ajax zich terug en eindigde dit eerste duel in een remise.

De Amsterdammers, die met Chelsea-huurling Bertrand Traoré in de spits begonnen, wonnen nog nooit van een Russische ploeg, maar leken daar verandering in te gaan brengen. Ajax startte voortvarend en Davy Klaassen kopte al vroeg in de wedstrijd hard op het doel van Soslan Dzhanaev, maar de Russische doelman keerde eenvoudig. Ook de poging van Anwar El Ghazi was hard, maar de inzet miste de juiste richting, waardoor de keeper opnieuw kon vangen. Tussen deze twee kansen door herhaalde zich een moment uit de heenwedstrijd tegen PAOK Saloniki, toen Jasper Cillessen in de fout ging bij de 0-1 van Djalma Campos.

Ook tegen FK Rostov zag de doelman van Ajax er niet goed uit bij de tegentreffer. Van een meter of 25 mocht Christian Noboa een vrije trap nemen. Deze stuiterde in de hoek van Cillessen in het doel, een fout die de keeper zichzelf mocht aanrekenen. Na het doelpunt werd Ajax alleen maar sterker en met name Bertrand Traoré en Amin Younes kregen grote kansen. Dzhanaev bleek echter constant een sta-in-de-weg, al vergat de Duitser om van dichtbij binnen te werken. De verdiende treffer voor Ajax viel toch nog voor rust, toen César Navas in het strafschopgebied de bal tegen de hand kreeg. Aanvoerder Klaassen bleef kalm en ramde de bal in de kruising: 1-1.

Na de theepauze ging Ajax door. De ploeg van Bosz domineerde, net als in de eerste helft. Een verdubbeling van de score leek er te komen toen Traoré van dichtbij hard op doel kopte, maar Dzhanaev redde katachtig. De aanvalsdrang van Ajax stokte vervolgens iets, wat mede kwam doordat FK Rostov defensief beter stond. Nemanja Gudelj en Klaassen probeerden het nog van afstand. Bij de poging van de Serviër had Dzhanaev veel moeite, maar toch wist hij beide pogingen uit het doel te halen. Grote kansen bleven daarna uit, waardoor deze heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde.

Vooral Ajax zal niet tevreden zijn met de remise. In de eerste helft hadden de Amsterdammers veel kansen, waar de ploeg meer uit had kunnen halen. Bovendien was de treffer van FK Rostov een cadeautje. Het Amsterdamse overwicht moet wel vertrouwen geven voor de return. Deze staat gepland op volgende week woensdag 24 augustus, om 20:45 uur. Dan valt de beslissing welk team doorgaat naar de poulefase van de Champions League.

Door: Bastiaan Vrijhof