18.08.2016 21:50

AZ doet goede zaken met zege op Vojvodina

Fred Friday (m.) ontvangt de felicitaties van zijn teamgenoten nadat hij AZ op een 0-2 voorsprong heeft gezet. Voor Friday is dit zijn eerste doelpunt in dienst van AZ. (18-09-2016)
Fred Friday (m.) ontvangt de felicitaties van zijn teamgenoten nadat hij AZ op een 0-2 voorsprong heeft gezet. Voor Friday is dit zijn eerste doelpunt in dienst van AZ. (18-09-2016)

AZ Alkmaar heeft in de strijd om een ticket voor de groepsfase van de Europa League een knappe overwinning geboekt op Vojvodina. In Novi Sad wonnen de Alkmaarders met 0-3 van de Serviërs.

AZ-trainer John van den Brom kon in het Karadordestadion gewoon beschikken over middenvelder Markus Henriksen. Hij raakte in het duel met PSV van afgelopen weekend nog geblesseerd, maar kon donderdagavond gewoon aan de aftrap verschijnen. Wel moest Dabney dos Santos op de bank beginnen van Van den Brom. Op zijn plaats speelde jongeling Levi Garcia. Bij tegenstander Vojvodina stond oud-speler van AFC Ajax en SC Cambuur Dejan Meleg in de basis als aanvoerder.

De beginfase was van beide kanten erg slordig. De eerste grote kans was voor de gastheren. AZ-doelman Sergio Rochet schoot een uittrap zomaar in de voeten van Meleg, die het doel net niet wist te vinden. Even later was het weer opletten voor de Alkmaarders. Novica Maksimović zette Siniša Babić alleen voor de doelman, maar hij schoof de bal naast. Aan de overkant was het plotseling AZ dat op voorsprong kwam. De eerste kans van de bezoekers was direct raak. Garcia slingerde de bal met links voor en Stijn Wuytens kopte knap raak in de verre hoek. De ploeg van Van den Brom vond het daarna wel prima en wilde de rust halen met 0-1. In de extra tijd was daar echter nog Fred Friday, die op aangeven van Henriksen de 0-2 aantekende.

De tweede helft kende weinig hoogtepunten. Vojvodina probeerde het wel, maar kwam niet door de goede organisatie van AZ. Invaller Miloš Trifunović was met een kopbal nog het dichtste bij een treffer. Aan de overkant kregen de bezoekers via Henriksen en Garcia prima mogelijkheden om de score uit te bouwen. Uiteindelijk was het uitblinker Wuytens die een vrije trap bijzonder fraai achter de kansloze doelman Marko Kordić. In de slotfase probeerde de thuisploeg nog iets te forceren, maar dat offensief werd door AZ in de kiem gesmoord.

Volgende week donderdag ontmoeten beide ploegen elkaar opnieuw. Dan wordt om 20:00 uur afgetrapt in Alkmaar. 

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner