20.08.2016 21:42

Slap Ajax in eigen huis verrast door Willem II

Erik Falkenburg viert zijn gelijkmaker voor Willem II tegen Ajax in de Amsterdam ArenA. (20-08-2016)

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Willem II zaterdagavond drie punten gepakt in de Amsterdam ArenA. Ajax kwam razendsnel op voorsprong, maar het daaropvolgende slappe spel gaf de Tricolores de kans om met een uiterst verrassende 1-2 weg te lopen.

Ajax speelde met het aanstaande vertrek van Jasper Cillessen met één debutant in de basis. André Onana begon in het doel van de Ajacieden, die een geweldige start kenden aan het duel. Op het moment dat de klok 23 seconden aantikte stond het al 1-0 in de Amsterdam ArenA. Anwar El Ghazi werd helemaal vrijgelaten aan de zijkant en zette prima voor op Davy Klaassen, die feilloos binnen kopte en Ajax de vroege voorsprong bezorgde.

In de periode daarna besloot Ajax in plaats van doorzetten richting een comfortabelere score om veel te temporiseren. Dat overleefde het nog even, maar na een klein halfuur werd deze speelstijl keihard afgestraft. In de 28ste minuut zorgde Erik Falkenburg voor de gelijkmaker door een pass van Bruno Andrade op feilloze wijze te promoveren tot bal in de kruising. Drie minuten later werd het nog erger voor Ajax en nog mooier voor Willem II. Fran Sol nam een voorzet van Thom Haye uitstekend aan, waardoor hij zichzelf genoeg tijd verschafte om de bal langs Onana te schuiven en zijn ploeg op een verrassende 1-2 voorsprong te zetten.

Ajax had wat tijd nodig om te bekomen van deze klap en liet de eerste helft voor wat het was. In de tweede helft moest het dus gebeuren voor de Ajacieden, maar ook daarin konden ze lang maar weinig overtuigen. Kansen waren er voor Anwar El Ghazi, Donny van de Beek en Bertrand Traoré, alleen het was behoorlijk schamel. Willem II kwam het derde kwart met relatief gemak door.

Daarom kwam het aan op de slotfase in de ArenA. Daarin zou je een stormloop van kansen voor de thuisploeg verwachten, alleen Ajax wist amper kansen te creëren in de slotfase. Het bleef bij een afstandspoging van Jaïro Riedewald in de 85ste minuut. Willem II speelde het verbazingwekkend makkelijk uit, waardoor het een zeer onverwachte driepunter meenam uit de Amsterdam ArenA.

Ajax had vooraf blind opgeschreven dat de drie openingsduels negen punten zouden opleveren, maar staat dankzij deze ontluisterende nederlaag op vier, nadat ook Roda JC een punt mocht meenemen uit Amsterdam. De ploeg van Peter Bosz kent een dramatische generale voor het cruciale kwalificatieduel met FK Rostov komende woensdag en heeft nu al een achterstand van vijf punten op voornaamste concurrenten Feyenoord en PSV. Voor Willem II komt de onverwachte overwinning als geroepen; de twee openingswedstrijden waren erg teleurstellend en deze zege geeft de equipe van Erwin van de Looi een flinke vertrouwensboost.

Door: Nino Vermeulen