24.08.2016 22:33

Onthutsend zwak Ajax gaat hard onderuit

Jairo Riedewald, Nemanja Gudelj en Bertrand Traoré (v.l.n.r.) balen van de openingstreffer van FK Rostov. Alexandru Gaţcan (r.) kijkt toe hoe de Ajax-speler de aftrap gaan nemen. (24-08-2016)
Jairo Riedewald, Nemanja Gudelj en Bertrand Traoré (v.l.n.r.) balen van de openingstreffer van FK Rostov. Alexandru Gaţcan (r.) kijkt toe hoe de Ajax-speler de aftrap gaan nemen. (24-08-2016)

Ajax had ongetwijfeld de beste bedoelingen, maar door na een enorm matige vertoning stond er woensdagavond een 4-1 nederlaag op het bord. Hierdoor gaat FK Rostov naar de Champions League en moet Ajax genoegen nemen met de Europa League dit seizoen.

In Rostov kwam Ajax goed uit de startblokken. De eerste minuten wisten de Amsterdammers hoog druk te zetten en daarmee leek de ploeg de toon te zetten voor een interessante avond. Maar uit het niets verloor Ajax die controle en al zeer snel sloop het vertrouwen uit de ploeg. De nummer twee van het afgelopen seizoen had zeer veel moeite om de bal in de ploeg te houden. Bij bijna iedereen ontbrak het lef en het vuur om de persoonlijke duels te winnen.

Aan de andere kant voerde FK Rostov de druk langzaam op. De thuisploeg had via twee aanvallen Ajax al diverse malen gewaarschuwd, maar dat bleek niet genoeg. Na ruim een half uur spelen liet Nick Viergever Aleksandr Erokhin aan de linkerkant helemaal vrij voorgeven. De voorzet was goed, maar niet onmogelijk om uit te verdedigen. Echter vergat Kenny Tete hoog genoeg te springen en stond Joël Veltman alleen maar lucht te dekken, waarna Sardar Azmoun de bal binnen kon koppen voor de 1-0.

Kort na rust ging het helemaal mis voor de Amsterdammers. In plaats van een aanvalsgolf op jacht naar de gelijkmaker, wist Rostov tweemaal het net te vinden. De eerste treffer was van Erokhin, die uit een vrije trap geheel vrijstaand kon inkoppen. Een kleine tien minuten later stond het zelfs 3-0, nadat Ivan Novoseltsev zijn schot van dichtbij nog door Christian Noboa van richting werd veranderd.

Alsof het nog niet pijnlijk genoeg was, stuurde Erokhin in de 66e minuut Dmitriy Poloz vanaf eigen helft weg. Bij Ajax stond iedereen uit positie, waarna Poloz zo door kon lopen richting Cillessen. De doelman werd eenvoudig omspeeld, waarna de FK Rostov-middenvelder de 4-0 in het lege doel mocht schuiven.

Na de vierde tegentreffer bleef het bij Ajax bij tegenhouden. Maar vlak voor tijd kreeg de ploeg ineens een strafschop. De ingevallen Kasper Dolberg werd in de zestien lomp onderuit gewerkt door Fedor Kudryashov, die naast een strafschop tegen ook nog een rode kaart kreeg. Davy Klaassen bleef rustig en bezorgde Ajax met de 4-1 nog een eretreffer.

Door de overtuigende zege weet FK Rostov dat het zich donderdagavond mag gaan opmaken voor de loting van de Champions League. Voor Ajax rest niets anders dan het likken van de wonden en vrijdagmiddag afwachten hoe haar Europa League eruit komt te zien.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner