25.08.2016 21:48

AZ plaatst zich voor groepsfase Europa League

AZ-trainer John van den Brom probeert zijn manschappen aan te sturen in de Europa League-kwalificatiewedstrijd AZ - Vojvodina. (25-08-2016)
AZ-trainer John van den Brom probeert zijn manschappen aan te sturen in de Europa League-kwalificatiewedstrijd AZ - Vojvodina. (25-08-2016)

AZ heeft zich als derde Nederlandse club geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In eigen huis speelden de Alkmaarders donderdagavond met 0-0 gelijk en dat was voldoende voor plaatsing voor het hoofdtoernooi. Ook Ajax en Feyenoord zijn in de groepsfase van de partij.

Trainer John van den Brom zag geen reden om zijn basiself aan te passen na zeges op Vojvodina (0-3) en FC Utrecht (2-1). Zo speelde Fred Friday wederom vanaf de aftrap en was er ook een basisplaats voor Levi García. Hij speelde opnieuw op de plek van Dabney dos Santos, die genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Bij Vojvodina had trainer Nenad Lalatović drie wijzigingen in petto. Oud-Ajacied Dejan Meleg stond wel in zijn basiself.

De bezoekers uit Novi Sad begonnen fel in een zonovergoten AFAS Stadion. Zij moesten het initiatief echter al snel overlaten aan AZ. Grote kansen leverde dat niet op voor de thuisploeg. Friday was na sterk doorgaan dicht bij een treffer. Zijn schot in de korte hoek werd prima gekeerd door doelman Marko Kordić. Even later veerde het stadion opnieuw op nadat Ron Vlaar een rush over het gehele veld inzette. Uiteindelijk belandde de poging van Vlaar net naast het Servische doel. Aan de overkant was Vojvodina nauwelijks gevaarlijk. Meleg kopte een keer richting het doel van Sergio Rochet en Darko Puškarić produceerde twee afzwaaiers.

In de tweede helft kregen beide ploege beter mogelijkheden. Vlak na de pauze was Henriksen dicht bij de 1-0, maar hij kreeg de bal niet lekker onder controle. Aan de overkant schoof Meleg de bal net voorlangs na een handige actie. Ook Vlaar was net als in de eerst helft op dreef. De verdediger schoof de bal met links ruim naast het doel. De grootste kans was voor Friday, die op aangeven van García naast knikte. In het vervolg maakte beide ploegen geen aanspraak meer op een doelpunt en bloedde het duel dood. 

AZ kan zich gaan opmaken voor de loting voor de groepsfase van de Europa League. Deze zal vrijdagmiddag rond 13:00 uur plaatsvinden in Monaco. AZ zit in pot twee en wordt daardoor mogelijk gelinkt aan een topclub.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner