11.09.2016 18:37

Ajax wint van Vitesse dankzij assist Ziyech

Ajax viert de 1-0 van Nick Viergever (l.) tijdens het competitieduel Ajax - Vitesse (11-09-2016).

Ajax heeft zondagmiddag de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. Debutant Hakim Ziyech was aangever bij de 1-0 vlak na rust van Nick Viergever. Na een gelijkspel tegen Roda JC en verlies tegen Willem II wordt Vitesse wel verslagen in de Amsterdam ArenA.

Met Ziyech in de basis begon Ajax fel aan de wedstrijd tegen Vitesse. Nemanja Gudelj bleef sterk tussen drie tegenstanders en nam een hoge bal op de punt van de schoen. De inzet van de Servische middenvelder werd echter uit de hoek gedoken door Eloy Room. Enkele minuten later moest de Vitesse-doelman opnieuw reddend optreden. Amin Younes trok op zijn bekende wijze naar binnen en scoorde bijna in de verre hoek. De Amsterdamse storm ging na tien minuten liggen en Vitesse kwam wat beter voor de dag.

De Arnhemse bezoekers kwamen zo nu en dan gevaarlijk counterend voor het Ajax-doel. Het ontbrak echter vaak aan een goede eindpass of de juiste afronding. Ziyech liet zich tien minuten voor rust echt zien. Een knappe voorzet met links werd door Davy Klaassen op doel gekopt. De poging was opnieuw een prooi voor de uitblinkende Room. Vlak voor rust had scheidsrechter Richard Liesveld de bal op de stip moeten leggen voor Ajax. Vitesse-verdediger Maikel van der Werff gleed in en toucheerde de bal met zijn arm. Het resulteerde echter in een hoekschop voor de thuisploeg.

Met een klein fluitconcertje van het thuispubliek gingen de spelers de kleedkamers in bij rust. Ook in de beginminuten na de theepauze ontbrak de overtuiging bij Ajax. Vitesse liet echter tevens weinig zien. Na tien minuten was het ineens raak. Een vrije trap van Ziyech werd hard in het doel gekopt door de vrijstaande Viergever: 1-0. Vitesse moest in de tegenaanval en kwam bijna op gelijke hoogte vanuit een vrije trap. De trap van Lewis Baker werd aangeraakt en verdween bij de tweede paal maar net naast het doel van André Onana.

Na driekwart wedstrijd maakte Arnold Kruiswijk zijn tweede overtreding en pakte zodoende zijn tweede gele kaart. Vitesse had net de twee buitenspelers gewisseld en moest het laatste kwart verder met tien spelers. Vlak daarvoor mocht Adnane Tighadouini zijn opwachting maken als invaller. Traoré kreeg een mogelijkheid na een combinatie met Amin Younes. De oud-spits van Vitesse punterde op doel en zag Room redden. Even later moest Traoré naar de kant met lichte hamstringklachten.

De vervanger van de Traoré was talent Kasper Dolberg. Direct bij zijn invalbeurt was de Deen gevaarlijk met een schot uit een afgeslagen hoekschop. Via het lichaam van een Vitesse-verdediger verdween de bal echter over de achterlijn. Vitesse beperkte zich met het ondertal tot verdedigen en hield de stand op 1-0. Ajax boekt zodoende na een gelijkspel tegen Roda JC en verlies van Willem II de eerste thuiswinst van het seizoen. De Amsterdammers stijgen naar een gedeelde derde plaats met AZ Alkmaar en ADO Den Haag.

Door: Koen Larmit