15.09.2016 23:01

Ajax wint van Panathinaikos in tumultueus duel

Bertrand Traoré (r.) wordt door Amin Younes (m.) gefeliciteerd met zijn eerste goal in het Ajax-shirt. De spits scoort de 1-1 tegen Panathinaikos. (15-09-2016)

Ajax heeft donderdagavond goede zaken gedaan door Panathinaikos in Athene met 1-2 te verslaan. De Amsterdammers kwamen al vroeg op achterstand, maar kwamen terug in de wedstrijd door doelpunten van Bertrand Traoré en Jairo Riedewald. Panathinaikos eindigde het duel met negen man, Ajax met tien.

De Amsterdammers, die in dezelfde opstelling aantraden als tegen Vitesse, kenden een lastig begin van de wedstrijd. Sinds het moment dat de aftrap werd genomen door de Grieken, lagen de club al onder druk en dat resulteerde na krap vijf minuten spelen in een achterstand. Ajax-goalie André Onana werkte een bal niet goed weg, waardoor het speeltuig via Robin Lot bij Marcus Berg terecht kwam. De Zweedse aanvaller schoot de bal onverbiddelijk in het lege doel.

Pas na een half uur spelen kwam Ajax beter in de wedstrijd. In de 34e minuut kon Traoré in volledige vrijheid richting het doel van de tegenstander. De huurling van Chelsea rondde knap af in de korte hoek en maakte daarmee zijn eerste treffer voor de Amsterdammers. Het was een startschot voor een offensief van Ajax. Nog geen minuut na de openingstreffer kreeg Ajax-verdediger Davinson Sánchez een uitgelezen kans om van dichtbij raak te schieten, maar de Colombiaan vond Panathinaikos-doelman Luke Steele op zijn weg.

Hakim Ziyech, die net als tegen Vitesse als hangende rechtsbuiten werd geposteerd, kwam maar amper in het spel voor van de Amsterdammers. Vele aanvallen gingen over links, waar Amin Younes met zijn snelheid en acties zijn tegenstander moest verrassen. Bij zo'n aanval aan de linkerkant werd de mee opgekomen Mitchel Dijks naar de grond getrokken in de zestien, waarna Davy Klaassen in de 66ste minuut mocht aanleggen voor een strafschop. De aanvoerder schoot de strafschop dwars door het midden, waardoor Steele met de voeten redding kon brengen. In de rebound was Riedewald de meest oplettende speler en schoot Ajax naar een 1-2 voorsprong.

Twee minuten na de treffer van Riedewald kreeg Panathinaikos-verdediger Ivan Ivanov een tweede gele kaart, wegens het neerhalen van Younes. Ook Ziyech moest ruim tien minuten voor tijd inrukken met rood, nadat ook hij zijn tweede gele kaart ontving. Daarmee was de kous nog niet af. Een gefrustreerde Wakaso Mubarak beukte Gudelj hard en onnodig onderuit en ontving direct rood. Na een tumultueuze eindfase wist Ajax stand te houden. De Amsterdammers winnen dus met 1-2 van Panathinaikos en doet net als Feyenoord goede zaken in de Europa League.

Door: Thomas Mulder