18.09.2016 18:33

AFC Ajax moeizaam langs Heracles Almelo

Davy Klaassen viert zijn treffer tegen Heracles Almelo en bewijst weer eens zijn waarde voor de Ajacieden. (18-09-2016)

AFC Ajax heeft zondagmiddag met 0-2 gewonnen op bezoek bij Heracles Almelo. In een saaie wedstrijd liepen de Amsterdammers in de tweede helft weg van de Heraclieden. Davy Klaassen en Nemanja Gudelj scoorden.

AFC Ajax-trainer Peter Bosz zag geen reden om zijn basiself om te gooien ten opzichte van de overwinning op Panathinaikos FC. Hij had in de defensie opnieuw een plekje voor Davinson Sánchez. Voorin moest aanwinst Hakim Ziyech opnieuw genoegen nemen met een rol vanaf de zijkant. De thuisploeg trad voor het eerst aan met Lerin Duarte. Hij stond vorig seizoen nog onder contract in Amsterdam. Ook Samuel Armenteros mocht aan de aftrap verschijnen.

De eerste helft kende weinig hoogtepunten. Beide ploegen speelden erg slordig en konden nauwelijks tot mogelijkheden komen. Heracles Almelo moest al vroeg wisselen. Tim Breukers verving de geblesseerde Robin Gosens. Heraclied Duarte besloot enkele malen doelman André Onana onder vuur te nemen, maar zijn pogingen maakten het de Ajax-goalie niet moeilijk. In de slotfase van de eerste helft zette de Amsterdammers nog even aan. Eerst stonden Nick Viergever en Sánchez elkaar in de weg en even later schoot Ziyech hard tegen Mike te Wierik op. Jairo Riedewald schoot nog van afstand, maar zijn schot belandde in het zijnet.

In de beginfase van de tweede helft was het weer even aftasten voor beide ploegen. Heracles Almelo kreeg de eerste grote kans. Een snelle vrije trap werd door Jaroslav Navratil panklaar neergelegd voor Armenteros, maar hij schoot tegen doelman Onana aan. Aan de overkant kreeg Bertrand Traoré een prima schietkans op de 0-1. Die voorsprong kwam er even later alsnog. Davy Klaassen kreeg de bal zomaar voor de voeten via Breukers en schoot hard raak in de verre hoek. Vervolgens was Sánchez dicht bij de 0-2, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Peter van Ooijen. Navratil was zo'n twintig minuten voor tijd bijna verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Oog in oog met Onana schoot hij in de handen van laatstgenoemde. Nemanja Gudelj gooide het duel daarna in het slot. Amin Younes zette de middenvelder alleen voor Castro en hij tekende voor de 0-2.

Door de zege komt AFC Ajax op gelijke hoogte met PSV. De ploeg uit Amsterdam heeft na zes duels dertien punten. Heracles Almelo kent geen al te beste start van het seizoen. De ploeg van John Stegeman heeft pas vijf punten en is terug te vinden op de elfde plaats.

Door: Bob van Dijk