22.09.2016 20:21

FC Utrecht gooit FC Twente uit bekertoernooi

FC Utrecht heeft donderdagavond de tweede ronde van de KNVB beker bereikt. De Domstedelingen wonnen op bezoek bij FC Twente met 1-3. De laatste twee doelpunten van FC Utrecht kwamen in de slotfase tot stand.

Het bekerduel in Enschede begon van beide kanten aanvallend. FC Utrecht zette in de eerste minuten druk op de verdediging van FC Twente. De thuisploeg kreeg echter de eerste kans van de wedstrijd. Enes Ünal kwam tot een goede kopbal na een voorzet vanaf de rechterkant van Hidde ter Avest. De Turkse huurling van Manchester City dacht daarmee voor het openingsdoelpunt te zorgen. Robbin Ruiter toonde zijn klasse door de inzet net onder de lat weg te tikken. Met enig fortuin waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Nacer Barazite schoot van afstand op doel. Zijn poging ging via de rechtervoet van Richairo Živković in het net.

Twente dacht direct na het tegendoelpunt op gelijke hoogte te komen. Yaw Yeboah nam een voorzet vanaf de linkerkant direct op de pantoffel. Zijn harde knal eindigde echter op de vuist van Ruiter, die met een katachtig reflex een treffer van de thuisploeg voorkwam. Aan de andere kant redde vervolgens Nick Marsman op een kopbal van Sébastien Haller. De Fransman had vanaf vijf meter de bal vrij voor het inkoppen. Zijn poging was echter niet genoeg naar de hoek gemikt. Vervolgens ging het tempo razendsnel omlaag en voltrok zich een afwachtende tweede gedeelte van de eerste helft. Beide teams hielden de linies namelijk kort op elkaar.

De tweede helft oogde aan het begin voornamelijk rommelig. FC Twente werd vooral gevaarlijk over de rechterkant via Yaw Yeboah. Het had echter een standaardsituatie nodig om tot scoren te komen. Een vrije trap van Yeboah kwam via de muur recht voor de voeten van Ünal. Met rechts sloeg de Turk genadeloos toe en zette daarmee de 1-1 stand op het scorebord. Vrijwel direct daarna ging het speltempo weer omlaag en werden beide ploegen nauwelijks gevaarlijk. FC Utrecht moest zich daarbij het meest beperken tot verdedigen. Het lukte de Tukkers niet om de controle om te zetten in mogelijkheden voor het doel van Utrecht.

In de slotfase nam Utrecht het meeste initiatief om een verlenging te voorkomen. Haller kopte rakelings naast uit een vrije trap en invaller Andreas Ludwig had voor de voorsprong moeten zorgen. Tien minuten voor tijd had hij de bal voor het inschieten vanaf vijf meter. Toch slaagde hij erin om een verdediger te raken die op de doellijn lag. Haller besliste het duel vlak voor tijd alsnog met een harde poeier in het dak van het doel na een razendsnelle ingooi. Živković bepaalde de eindstand op 1-3 door met een machtige sprint een counter tot een treffer te promoveren. Daardoor is FC Twente uitgeschakeld en gaat FC Utrecht in de koker voor de loting van de tweede ronde.

Door: Robin Tibbe