24.09.2016 21:36

Ajax verpulvert PEC Zwolle in Amsterdam

Davinson Sánchez schreeuwt het uit na zijn doelpunt voor Ajax tegen PEC Zwolle. (24-09-2016)

AFC Ajax heeft zaterdagavond overtuigend gewonnen van PEC Zwolle. In de Amsterdam ArenA werden de Zwollenaren met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd. Kasper Dolberg en Davinson Sánchez scoorden twee maal.

Trainer Peter Bosz toverde enkele wijzigingen uit zijn hoge hoed. De coach had in Amsterdam geen plaats voor Nemanja Gudelj, Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer. Zij begonnen op de bank terwijl Daley Sinkgraven, Lasse Schöne en Dolberg wel aan de aftrap stonden. Bij de bezoekers uit Zwolle kon spits Nicolai Brock-Madsen niet aan de aftrap verschijnen. De voorhoede werd gevormd door Anass Achahbar, Ryan Thomas en Queensy Menig.

In de eerste helft schoten beide ploegen uit de startblokken. Voordat alle supporters hun plaatsje in de Amsterdam ArenA hadden gevonden, stond PEC Zwolle al op 0-1. Na vier minuten schoof Wout Brama op aangeven van Ryan Thomas de openingstreffer binnen. Lang kon de ploeg van trainer Ron Jans niet genieten van deze voorsprong. Vier minuten later stond het alweer 1-1. Een hoekschop van Ziyech kwam via Davy Klaassen bij Sánchez en hij knikte de gelijkmaker binnen. PEC Zwolle was vervolgens dicht bij via Achahbar en Menig, maar zij scoorden niet. Sánchez deed dat even later wel. Opnieuw zorgde Ziyech voor de hoekschop en kopte de centrale verdediger binnen.

Na de pauze begonnen beide ploegen wat tam. De eerste goede kans was ook direct raak. Ziyech stuurde Dolberg de diepte in en oog in oog met doelman Van der Hart prikte de jongeling de 3-1 binnen. Niet veel later stond het alweer 4-1. De goed spelende Bertrand Traoré mocht zomaar doorlopen van de PEC Zwolle-defensie en schoot beheerst de vierde Amsterdamse treffer binnen. Diezelfde Traoré had vervolgens ook de 5-1 op zijn schoen, maar zijn actie werd gestopt door de verdediging van PEC. Dolberg maakte wel zijn tweede treffer. De jonge spits haalde hard uit en via de onderkant van de lat kwam de bal terug het veld in. Via de doellijntechnologie werd uiteindelijk terecht besloten dat het een treffer was.

Door de ruime thuiszege blijft AFC Ajax op de tweede plek staan in de Eredivisie. Het gat met koploper Feyenoord is twee punten, maar de Rotterdammers spelen zondag nog thuis tegen Roda JC Kerkrade. PEC Zwolle staat troosteloos onderaan met twee punten uit zeven duels.

Door: Bob van Dijk