25.09.2016 16:22

FC Twente effectief tegen inspiratieloos Vitesse

Dejan Trajkovski, Enes Ünal, Stefan Thesker, Peet Bijen en Bersant Celina (v.l.n.r.) vieren de treffer van Ünal. (25-09-2016)

Het duel met Vitesse heeft FC Twente zondagmiddag drie punten opgeleverd: 2-1. Voor eigen publiek was het niet sterker dan de tegenstander, maar wel een stuk effectiever. De Arnhemmers kwamen inspiratieloos voor de dag in Enschede. Manchester City-huurlingen Enes Ünal en Bersant Celina tekenden voor de treffers.

Het strijdplan van FC Twente was om Vitesse het spel te laten maken. De thuisploeg zakte in en speelde op de tegenaanval. Die tactiek bracht de Tukkers na een kwartier spelen de voorsprong. Dejan Trajkovski reageerde als enige attent op een bal in de hoek. Zijn lage voorzet kwam precies voor de voeten van de inlopende Enes Ünal. Met een lage schuiver schoof de Turkse spits het openingsdoelpunt tegen de touwen. Zijn zesde competitietreffer voor FC Twente in vijf wedstrijden. Vitesse moest ook daarna het spel blijven maken.

De bezoekers uit Arnhem hadden weliswaar het balbezit, maar hadden moeite om gevaarlijk te worden. Door toedoen van doelman Nick Marsman kwam Ricky van Wolfswinkel tot tweemaal toe net niet tot een kans. Het venijn van de eerste helft zat in de staart. De arbitrage keurde ten onrechte een doelpunt van Yaw Yeboah af na uitglijden van Ricky van Wolfswinkel in het eigen strafschopgebied. Trajkovski speelde vervolgens met vuur door een speler van Vitesse hard onderuit te schoppen. Scheidsrechter Jeroen Manschot spaarde de linksback met een gele kaart.

Direct na rust was er wederom veel ophef te bespeuren op de tribune. Het standbeen van Yaw Yeboah kreeg een tik van Navarone Foor, maar Manschot zag er geen strafschop in. Vervolgens had Ünal de verdubbeling op zijn schoen liggen. Zijn inzet verdween rakelings naast het doel van Eloy Room. De huurling van Manchester City verliet daarna echter geblesseerd het veld door een botsing met Guram Kashia in de eerste helft. Room bracht vervolgens ook redding op een aardige poging van Frederik Jensen.

Het initiatief bleef vervolgens bij Vitesse liggen. De Arnhemmers speelden in een te laag tempo om echt gevaarlijk te worden. Na balovername ging de eerste pass bovendien vaker achteruit dan vooruit. Ook in de laatste minuten creëerde Vitesse geen kans, waarna FC Twente toesloeg. Bersant Celina promoveerde een voorzet van invaller Chinedu Ede tot de 2-0 en besliste daarmee de wedstrijd in De Grolsch Veste. Lewis Baker maakte nog wel het mooiste doelpunt van de middag met een afstandsschot in de kruising. Twente staat door de zege op twaalf punten en Vitesse op tien punten uit zeven duels.