27.09.2016 22:35

Dortmund krijgt loon naar werken tegen Real

Borussia Dortmund is dinsdagavond beloond voor het harde werken tegen Real Madrid. De Duitse ploeg hield een punt over aan het duel in de groepsfase van de Champions League: 2-2. Invaller André Schürrle was van grote waarde met de gelijkmaker vlak voor tijd.

Het tempo in de openingsfase lag moordend hoog. Vooral Borussia Dortmund trapte het gaspedaal flink in. Real Madrid stond daardoor met de rug tegen de muur. Beide ploegen hadden al een gevaarlijke vrije trap gekregen op het moment dat een doelpunt van Dortmund in de lucht hing. Het had al een strafschop moeten hebben vanwege een handsbal van Cristiano Ronaldo. Uitgerekend op dat moment sloeg Real vanuit de counter toe. Een hakje van Gareth Bale kwam in de zestien voor de voeten van Ronaldo. De Portugees schoot de bal vanaf vijf meter onhoudbaar in de verre hoek tegen het zijnet.

Dortmund bleef in een hoog tempo spelen, maar probeerde het risico wat daarbij kwam kijken enigszins te beperken. Rechtsbuiten Ousmane Dembélé zorgde voor het meeste gevaar van de kant van de thuisploeg. Hij kreeg met enige regelmaat dubbele dekking. Dat weerhield hem er niet van de actie op te zoeken. Tweemaal vloog een poging van de jongeling rakelings over het doel van Keylor Navas. De keeper van Real ging vlak voor rust echter opvallend in de fout. Hij stopte een houdbare vrije bal tegen de rug van Sergio Ramos. Pierre-Emerick Aubameyang was er als de kippen bij om de bal op de doellijn het laatste zetje te geven: 1-1.

Diezelfde Aubameyang dacht vlak na rust Navas te verschalken met een geplaatste bal. Ditmaal lukte het de keeper wel de bal goed te verwerken. Real Madrid oogde in de tweede helft een stuk rustiger op de momenten dat Dortmund druk zette. De thuisploeg moest vooral achter de bal aan lopen. Real kwam beter in het spel en gaf een eerste waarschuwing met een gevaarlijke poging van Karim Benzema. Twintig minuten voor tijd was het wel raak voor de bezoekers. Benzema tikte een perfecte voorzet van Ronaldo op de paal, waarna Raphaël Varane van dichtbij de rebound binnenschoot.

Iets meer dan een minuut na de 1-2 achterstand stond Borussia Dortmund bijna voor de tweede keer op gelijke hoogte. Een verdekt schot van Raphaël Guerreiro werd door doelman Navas goed uit het doel getikt. Gesteund door het publiek zette Dortmund tegen het einde aan voor een slotoffensief. Het schoof zelfs centrale verdediger Matthias Ginter mee naar voren. Vlak voor tijd kreeg Dortmund een beloning voor het harde werken. Invaller André Schürrle jaagde de bal vanaf rand zestien kiezelhard in de linker bovenhoek. Beide teams staan na twee duels op vier punten.