16.10.2016 16:19

Roda JC scoort én boekt eerste overwinning

David Boysen (r.) viert zijn doelpunt voor Roda JC Kerkrade tegen Excelsior. (16-10-2016)

Roda JC weet eindelijk wat het is om dit seizoen een wedstrijd te winnen in de Eredivisie. De Limburgers boekten zondag een 0-1 overwinning tegen Excelsior. Voor Roda JC was het de eerste treffer na zeven duels zonder doelpunt.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd hield de verdediging van Roda JC open huis. Excelsior liep er aan alle kanten doorheen. Het begon in de tweede minuut met een grote kopkans voor Jurgen Mattheij. Vanaf drie meter mikte hij de bal naast het doel. Vervolgens zag debutant Mike van Duinen een bal van de doellijn gehaald worden. De spits had even later het openingsdoelpunt op zijn schoen liggen. Van Duinen zette zichzelf een op een met doelman Benjamin van Leer. De keeper wist echter redding te brengen op de poging van de aanvaller.

Ook Kevin Vermeulen kreeg de mogelijkheid Excelsior al vroeg op voorsprong te zetten. Hij sneed goed het strafschopgebied in. Op het moment dat hij wilde uithalen met links, verloor Vermeulen zijn evenwicht. Daardoor verdween ook zijn poging naast het doel. Roda JC wist het daarna achterin wel gesloten te houden. Tot aan de rust kreeg het weinig meer tegen. Luigi Bruins verzuimde nog wel een counter tot doelpunt te promoveren voor de thuisploeg. Vanaf een meter of vijftien schoof de middenvelder de bal naast het doel van Roda.

In de tweede helft leek zich hetzelfde spelbeeld te voltrekken. Excelsior had het betere van het spel en kreeg Roda JC wederom onder druk. Desondanks was het de ploeg uit Kerkrade die op voorsprong kwam. David Boysen ontsnapte even aan de aandacht van zijn tegenstander en schoof de bal in de verre hoek. Daarmee kwam direct een einde aan de reeks van zeven wedstrijden zonder doelpunt voor Roda JC. Door aanvallend te wisselen hoopte Excelsior in de slotfase alsnog een resultaat over te houden aan de wedstrijd.

Excelsior stak veel energie in de laatste minuten. Tot een echt grote mogelijkheid wist het niet meer te komen, waardoor Roda JC de eerste overwinning van het seizoen binnen heeft. Tegelijkertijd geeft het op doelsaldo de laatste plek over aan PEC Zwolle. Samen met de Zwollenaren en FC Groningen staat Roda op zes punten. Excelsior beschikt over vier punten meer.