18.10.2016 22:36

Buffon laat goal Cuadrado goud waard zijn

Gianluigi Buffon kreeg de afgelopen weken wat kritiek over zich heen vanwege foutjes die hij maakte. De keeper van Juventus reageerde op de best mogelijke manier. Tijdens het Champions League-duel met Olympique Lyon (0-1) nam hij op sportieve wijze revanche.

Het was voor Olympique Lyon vanaf de eerste minuut duidelijk dat een verdedigende tactiek niet getolereerd zou worden. De thuisploeg besloot vanaf de aftrap ver terug te zakken. Dat kwam ze direct op een striemend fluitconcert vanaf de tribune te staan. Het bracht echter weinig verandering in het spelbeeld. Juventus controleerde de openingsfase door rustig rond te spelen en langzaam op te schuiven. Alleen liet het aanvallende spel van de bezoekers te wensen over. Gonzalo Higuaín en Paulo Dybala kwamen nauwelijks in het spel voor.

Lyon was lange tijd nauwelijks in de buurt van Juve-doelman Gianluigi Buffon geweest, totdat tien minuten voor rust de Fransen een strafschop kregen. Leonardo Bonucci trok tijdens een corner Mouctar Diakhaby opzichtig naar de grond. Met veel zelfvertrouwen schaarde Alexandre Lacazette zich achter de bal. Buffon wist de inzet echter te keren. Higuaín dacht vlak voor rust ook even zijn ploeg op voorsprong te zetten. Een kopbal vanaf rand zestien was onderweg naar de hoek, ware het niet dat goalie Anthony Lopes met een katachtig reflex een treffer voorkwam.

In de tweede helft toonde vooral Gianluigi Buffon zich een klasse apart. Nabil Fekir schoot van dichtbij een bal op doel en toen die op het laatste moment van richting werd veranderd rekende de speler van Lyon zich al rijk. Met een geweldig reflex voorkwam de 38-jarige keeper echter een tegendoelpunt. Dat zou hij twintig minuten voor tijd nog een keer doen door een inzet vanaf drie meter van de doellijn te halen. Na weken waarin de kritiek op zijn fungeren toenam, was dat een flinke opsteker voor Buffon.

Voor zijn tweede redding na rust kon Buffon verwachtten dat hij het drukker ging krijgen vanwege een rode kaart voor Mario Lemina. Hij moest met een tweede gele kaart vertrekken van de in de Champions League debuterende scheidsrechter Szymon Marciniak. Even daarvoor was Lyon-speler Sergi Dader nog gespaard met een gele prent vanwege natrappen. Buffon zag de druk toenemen, maar aan de andere kant ook Juan Cuadrado toeslaan. Hij verraste iedereen inclusief de keeper door een bal ineens in de korte hoek binnen te rammen in plaats van een voorzet te geven. Daarmee toonde hij zich van waarde als invaller.

Lyon probeerde aan te zetten voor een slotoffensief, maar zoals zo vaak toonde de verdediging van Juventus zich een betonnen muur. Door de overwinning gaat Juventus samen met Sevilla aan kop in groep H met zeven punten uit drie wedstrijden. Daarmee is een grote stap gezet richting de volgende ronde. Lyon lijkt zich te moeten gaan richten op het vasthouden van de derde plek in de groep. Dat moet gebeuren ten koste van het puntloze Dinamo Zagreb.