20.10.2016 09:16

Arveladze was bijna trainer van AZ Alkmaar

Maccabi Tel Aviv-trainer Shota Arveladze kijkt toe tijdens het play-off duel in Europa League met Hajduk Split (25-08-2016).
Maccabi Tel Aviv-trainer Shota Arveladze kijkt toe tijdens het play-off duel in Europa League met Hajduk Split (25-08-2016).

Shota Arveladze had in oktober 2013 trainer van AZ Alkmaar kunnen worden na het ontslag van Gertjan Verbeek, maar de Georgiër was op dat moment trainer van Kasımpaşa en kon niet onder zijn contract bij de Turkse club uit.

"Earnie Stewart (toenmalig technisch directeur, red.) belde me en legde de situatie uit", aldus Arveladze tegenover Voetbal International. "Ik was op dat moment hoofdtrainer van Kasımpaşa en daardoor niet beschikbaar. Dat is het volledige verhaal, maar ja, ik vond het een eer. AZ zocht een trainer met een filosofie die bij de club moest passen. Ze dachten aan mij, terwijl er verschillende kandidaten zijn die langer voor AZ hebben gevoetbald dan ik..."

Arveladze is nu werkzaak bij Maccabi Tel Aviv, waar hij samenwerkt met Jordi Cruyff. "Jordi is veel bezig met de langetermijnplanning, op het gebied van de organisatie, het bekijken van spelers. Iedereen heeft bij ons zijn eigen werkzaamheden, maar Jordi is voor mij een prettig klankbord. Hij is tenslotte een Cruyff... Net als zijn vader weet Jordi enorm veel van voetbal, soms ook met een afwijkende mening."

De oud-speler van onder meer Ajax moest bij Maccabi Tel Aviv Peter Bosz opvolgen. "Voor geen enkele manager is het mogelijk in zes maanden tijd iets revolutionairs door te voeren. Peter Bosz, die nog met mijn tweelingbroer Archil bij NAC heeft gespeeld, is geen uitzondering, maar ik kan wel zeggen dat hij het elftal in goede staat heeft achtergelaten. Peter liet het elftal aanvallend en dominant spelen, volgens een bepaalde filosofie. Spelers wisten waar ze de bal wilden hebben, op welke plaatsen ze gevaarlijk konden zijn. Verzorgd en technisch voetbal hóórt ook bij Maccabi Tel Aviv, zeker de laatste jaren."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner