22.10.2016 09:00

Hoe is het met: goalmachine Lars Veldwijk

Lars Veldwijk kan juichen nadat hij PEC Zwolle op voorsprong heeft gezet tegen Feyenoord. (14-02-2016)
Lars Veldwijk kan juichen nadat hij PEC Zwolle op voorsprong heeft gezet tegen Feyenoord. (14-02-2016)

Als topscorer van PEC Zwolle keerde Lars Veldwijk afgelopen zomer weer terug naar Nottingham Forest. Bij de Engelse Championship-club mocht de spits pas vlak voor het einde van de transferzomer vertrekken, waarna KV Kortrijk toesloeg. Voetbal.com zocht Veldwijk op.

Op Deadline Day van de zomerse transfermarkt maakte Veldwijk de opvallende overstap naar KV Kortrijk. De spits deed het in Nederland uitstekend, waardoor de overstap naar België de wenkbrauwen deed fronsen. "Ik wist eerlijk gezegd niet veel van de club. Toen ik naar België reed heb ik me wat meer laten informeren. Nottingham had me zo laat pas duidelijkheid gegeven, waardoor veel clubs al een andere spits hadden gehaald. Kortrijk wilde mij heel graag hebben en deden een goede aanbieding met veel vertrouwen. Ik zag dat meer zitten dan nog een half jaar of jaar in Engeland."

Het huwelijk tussen Nottingham Forest en Veldwijk werd nooit een succes. Na 34 doelpunten voor Excelsior in het seizoen 2013/2014, verdiende de spits een transfer naar de formatie uit de Championship. De nieuwkomer kreeg nooit het vertrouwen in Engeland en Veldwijk scoorde geen enkel doelpunt in zijn debuutseizoen. PEC Zwolle durfde het aan met Veldwijk en bood een uitweg. "Na een jaar waarin ik in Engeland heel weinig speelde, was dat ideaal voor mij. Het was heel fijn om zoveel vertrouwen van een trainer te krijgen en dat kon ik ook uitbetalen. PEC is gewoon een warme familie. Ik heb nog steeds contact met de trainer en ook met spelers. Dat zal ook altijd wel zo blijven."

Na veertien doelpunten in 33 wedstrijden voor PEC, moest Veldwijk weer terugkeren naar Nottingham Forest. De boomlange spits ging in eerste instantie nog voor zijn kans in Engeland, maar zag na een rumoerige zomer geen andere optie dan te vertrekken. "Er was weinig perspectief. Ik had drie wedstrijden gespeeld dit seizoen in Engeland, maar 28 augustus zeiden ze dat ze echt van me af wilden en ze nog een spits zouden halen. Toen leek het me niet verstandig om daar te blijven."

"Op 31 augustus was ik nog steeds in Engeland. Toen ben ik om negen uur in de ochtend, toen ik bij de club kwam, naar het bestuur gestapt. 'Jullie willen me weg hebben, maar ik ben nog steeds hier. Wat gaan we doen?' Als ik mee zou trainen, kon er niks meer gebeuren, dus dat heb ik niet gedaan. Toen ben ik naar Nederland gevlogen en daar heb ik de opties met mijn zaakwaarnemer besproken. De club wilde nog steeds een geldbedrag voor me hebben en uiteindelijk is er 's avonds pas duidelijkheid gekomen. Gelukkig is alles nog doorgegaan."

Door de moeizame houding van Nottingham Forest kon Veldwijk pas laat op zoek naar een nieuwe werkgever. Veel clubs konden daar niet op wachten en waren al afgehaakt. "Er zijn opties in Nederland geweest, maar dat was eerder op de transfermarkt. Een transfer naar Nederland was niet mogelijk, omdat de club een behoorlijk bedrag voor mij vroeg. Ik had graag terug naar Nederland gewild, maar dat zat er niet in. Ik ging mijn laatste contractjaar in, waardoor ze me ook niet wilden verhuren."

Op de laatste avond van de transfermarkt kwam toch de transfer van Veldwijk en KV Kortrijk wist de spits voor vier jaar vast te leggen. Ook de Turkse laagvlieger Çaykur Rizespor deed nog een poging om Veldwijk te strikken. "Er was nog een optie in Turkije, maar dat wilde ik niet. De plaats, Rizespor, trok me niet zo aan. Ik moest eerst op Istanbul vliegen, dan door naar Trabzonspor en ook nog een uur in de auto. Het is fijn om nu weer wat dichter bij huis te zijn. Dat is de reden dat ik deze stap heb gemaakt. Het leven in België en de club bevallen ook goed."

Ondanks dat Veldwijk nu op zijn plek zit in België, is het nog wachten op zijn competitiedebuut. "In de eerste week dat ik hier kwam raakte ik geblesseerd. Dat heeft langer geduurd dan normaal zou horen. Sinds vorige week ben ik volop aan het meetrainen. Ik hoop dat ik snel mijn eerste officiële minuten kan maken." Toch blijft de Eredivisie altijd door het hoofd spoken van Veldwijk. "Ik heb voor vier jaar getekend, maar ik hou van het spel in Nederland."

Deel I: Björn Vleminckx
Deel II: Melvin Platje
Deel III: Lars Veldwijk

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner