21.10.2016 21:49

Winnend PEC zegt vaarwel tegen rode lantaarn

Queensy Menig (m.) laat zich bejubelen na zijn doelpunt tegen Excelsior. Phillipe Sandler (r.) en Hachim Mastour (l.) knuffelen de doelpuntenmaker. (21-10-2016)

PEC Zwolle heeft vrijdag een broodnodige driepunter gepakt op bezoek bij Excelsior. Na een zwakke eerste helft herstelde de ploeg van Ron Jans zich na rust: 0-2. Door de winst verlaat PEC voorlopig de laatste plaats.

Excelsior begon met dezelfde elf als in de vorige speelronde (0-1 verlies tegen Roda JC). Bij PEC keerde aanvoerder Bram van Polen terug in de basis en kreeg Queensy Menig de voorkeur boven de nog altijd doelpuntloze Anass Achahbar in de spits. Na een rustig begin nam Excelsior het initiatief in eigen huis. De Kralingers kregen de eerste mogelijkheid via Jurgen Mattheij. De centrumverdediger kopte de bal na een vrije trap van Ryan Koolwijk in het zijnet.

Aangever Koolwijk kreeg zelf de tweede kans. Na een goede actie van Stanley Elbers vanaf links had Koolwijk veel tijd nodig en eindigde zijn poging via een PEC-speler over de achterlijn. Khalid Karami was echter het dichtste bij een doelpunt. Vlak voor rust loste de rechtsback van Excelsior een diagonaal schot op doel. De bal had veel vaart, maar werd goed naar de buitenkant van het veld gedoken door PEC-goalie Mickey van der Hart. Excelsior was de betere en PEC had vrijwel niets in te brengen. Toch was het bij rust nog 0-0.

Vrijwel direct na rust opende PEC verrassend de score. Youness Mokhtar, man in vorm van de laatste weken, stuurde Queensy Menig met een snelle pass richting het vijandelijke doel. De vervanger van Achahbar bleef koeltjes en krulde de bal om Tom Muyters heen: 0-1. Excelsior was het even kwijt en PEC had het initiatief zomaar te pakken. Het was voor Excelsior-coach Mitchell van der Gaag reden om in te grijpen. Anouar Hadouir en Danilo Pantić kwamen in het veld voor Stanley Elbers en Kevin Vermeulen.

De thuisploeg drong aan, maar had moeite om gevaarlijk te worden in het Zwolse strafschopgebied. PEC leunde daarentegen op de 0-1 voorsprong en beperkte zich tot verdedigen. Bij een eventuele Kralingse fout snelde PEC vliegensvlug naar het doel van Muyters. Excelsior kon echter geen vuist maken en wisselde een goede eerste helft af met een zwakke tweede helft.

Op het einde van de wedstrijd viel de definitieve beslissing. Luigi Bruins kon niet verder door een blessure, terwijl zijn coach al drie keer gewisseld had. Met een man meer schoot Django Warmerdam PEC Zwolle naar 0-2. De middenvelder maakte net als tegen FC Twente het tweede Zwolse doelpunt. PEC neemt zodoende de drie punten mee naar Zwolle en nadert Excelsior tot op één punt. De ploeg van Jans stijgt van de laatste naar de dertiende plaats. Excelsior verliest voor het vierde duel op rij en gaat lastige weken tegemoet met wedstrijden tegen onder meer Ajax en FC Utrecht.

Door: Koen Larmit