29.10.2016 09:00

Hoe is het met: de vrolijke Roly Bonevacia

In juli 2014 liet Roly Bonevacia de Eredivisie achter zich voor het avontuur in Nieuw-Zeeland. Bij Wellington Phoenix geniet Bonevacia van het voetbal en van het leven. Voetbal.com sprak met de middenvelder.

Bij Ajax stond Bonevacia te boek als een groot talent, maar tot een echte doorbraak in Amsterdam kwam het niet. Ook bij NAC Breda en Roda JC kwam de verdedigende middenvelder nooit echt los, waarna Bonevacia iets heel anders wilde. Bij Wellinton Phoenix zit hij inmiddels helemaal op zijn plaats. "Ik heb hier echt heel erg naar mijn zin. Het is allemaal heel ontspannen en relaxed. Het is ook zo mooi doordat we vaak een trip hebben naar Australië. Dan kunnen we daar weer mooie dingen van het land gaan zien. Het is echt fantastisch", aldus Bonavacia.

Door de overstap naar Nieuw-Zeeland liet Bonevacia Nederland ver achter zich. Met een reistijd van ruim twintig uur is de afstand aanzienlijk. "Familie en vrienden mis ik wel eerlijk gezegd. Maar het is niet zo dat ik daarom weer snel terug wil. Als ik tijd heb om te gaan, dan ga ik wel weer terug naar Nederland voor een bezoekje."

Bij Wellington Phoenix kennen ze Bonevacia als een ander type speler dan in de Eredivisie. Op een poll op de clubsite staat zijn naam tussen mogelijke topscorers van het seizoen. Waar Bonevacia in vier seizoenen in de Eredivisie één doelpunt maakte, was hij vorig seizoen bij Wellington Phoenix verantwoordelijk voor zes goals.

"In de jeugd in Nederland begon ik als aanvallende middenvelder en daarna ben ik naar centrale verdediger gegaan. En toen weer een positie naar voren, naar verdedigende middenvelder. Sindsdien speelde ik in de Nederlandse competitie ook op die positie. In Nieuw-Zeeland hebben ze me toch weer meer naar voren gehaald. Ik ben nu een speler die aanvalt, kansen creëert en scoort. Dat is voor mij toch wel een flinke vooruitgang."

Ondanks dat Bonevacia het uitstekend doet bij Wellington Phoenix, deed hij wel de wenkbrauwen fronsen met de overstap naar Nieuw-Zeeland. Een transfer naar een nieuwe Nederlandse club zat er echter niet in. Het juiste gevoel ontbrak. "Ik vond dat ik niet gerespecteerd werd door de clubs in Nederland. Ik heb redelijk gespeeld, maar niet top. Iedere club die interesse toonde vond me goed, maar twijfelde ook erg aan me. Het komt door de naam die ik heb. 'Roly heeft het daar niet gehaald, dan zou hij het bij ons ook wel niet heel goed doen.' Toen vond ik het tijd voor een nieuwe stap. Hier word ik wel gerespecteerd om de kwaliteiten die ik heb."

"Het is ook niet zo dat ik door de transfer uit beeld ben geraakt in Nederland. Deze zomer heb ik van een aantal clubs uit Europa, ook Nederland, een aanbieding gehad. Ik dacht van tevoren ook dat ik misschien uit beeld raakte, maar dat is blijkbaar totaal niet het geval. De aanbiedingen heb ik afgeslagen. Ik heb de intentie om nog in het buitenland te blijven, tenzij er een aanbieding uit Nederland komt die ik niet kan weigeren. Vooralsnog ziet het daar niet naar uit. Ik verdien ook goed, dus ik heb niet veel te klagen."

Toch komt het avontuur van Bonevacia in Nieuw-Zeeland ook weer bijna ten einde. Het contract van de 25-jarige middenvelder loopt deze zomer af. Een contractverlenging hield Bonevacia zelf tegen. "Ik ben toe aan een nieuwe stap. Vooral een stap vooruit, zodat ik niet stil blijf staan in mijn ontwikkeling. Mogelijke opties vind ik Amerika, Australië of terug naar Europa."

Ook een terugkeer naar de Eredivisie behoort tot de opties van Bonevacia. "Als de juiste club komt zeker. Niet alleen de traditionele top drie is een stap vooruit, maar ook een club als AZ. Voor andere Nederlandse clubs wordt het lastig door het salaris. Het totale plaatje moet kloppen." Bij een rentree in Nederland, komt Bonevacia weer terug naar het land waar hij in 2010 debuteerde in het betaalde voetbal.

De carrière van Bonevacia kreeg gestalte in Amsterdam. Hij doorliep de gehele jeugdopleiding en speelde twee officiële wedstrijden in het shirt van Ajax. Toenmalige trainer Martin Jol had weinig oog voor jeugdspelers, waardoor een echte doorbraak er niet van kwam in Amsterdam. "Ajax had een periode dat het puur speelde op resultaat. Jonge spelers kregen weinig de kans om zich te ontwikkelen. Martin Jol koos toentertijd voor spelers met ervaring en kracht. Daardoor viel ik er een beetje naast. Vervolgens kwam Frank de Boer bij Ajax, maar toen was ik al twintig. Dan moet je gewoon veel spelen en heb je niet meer echt het geduld om te hopen op een kans. Ik wilde naar een club waar ik kon spelen."

NAC wilde de wens van Bonevacia vervullen en nam hem over. In Breda liet Bonevacia nog niet helemaal zien waar hij toe in staat was. Als verdedigende middenvelder wisselde hij basisplaatsen af met reservebeurten, waarna Roda JC hem na anderhalf seizoen overnam. "Over mijn tijd bij NAC ben ik niet ontevreden, maar het had absoluut beter gekund. Bij Roda kende ik vervolgens mijn hoogtepunt. Met Ruud Brood bij Roda liet ik ook zien wat ik kon, dat was echt een toptijd."

In dat half jaar onder Brood maakte Bonevacia zijn enige doelpunt in de Eredivisie. Uitgerekend op bezoek bij NAC schoot hij raak. Maar het goede half jaar was niet de opmaat naar een succesvolle tijd bij Roda. Zijn tweede seizoen in Kerkrade begon Bonevacia nog als basisspeler, maar na het ontslag van Brood kwam de middenvelder nog maar weinig aan spelen toe. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. "Ik baalde er echt verschrikkelijk van dat ik dat laatste half jaar weinig meer speelde. Na het ontslag van Brood werden er gewoon andere keuzes gemaakt. Toen was ik eraan toe om iets compleet nieuws te gaan doen. Wellington Phoenix bood me de kans om voor dit avontuur te gaan. Ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Deel I: Björn Vleminckx
Deel II: Melvin Platje
Deel III: Lars Veldwijk
Deel IV: Roly Bonevacia

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner